Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 maj

Primörpaj med sparris och färskpotatis

Sugen på nåt kul? Då kanske mat- och TV-profilen Lotta Lundgrens recept skulle smaka. Här bjuder hon en primörpaj med sparris och färskpotatis.

 En riktig vårig paj med några av våra godaste primörer.
En riktig vårig paj med några av våra godaste primörer.

Receptet kommer från Lottas kokbok Laga mig.

Läs också: Underbart goda lammfärsbiffar

Primörpaj med sparris och färskpotatis

Skriv ut

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 650 g färskpotatis, välskrubbad
  • 2 ägg
  • 1 förpackning (à 250 g) ricotta
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl svensk, lagrad hårdost
  • 5 msk grön pesto
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 knippe sparris
  • eventuellt örter och blommor för dekoration, exempelvis blommande gräslök och kronblad från ringblomma och maskros

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Använd händerna för att fördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt vattnet och arbeta till deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  2. Koka potatisen mjuk och låt ånga av i durkslag. Krossa (mosa inte) potatisen. Rör samman ägg, ricotta, crème fraiche, riven parmesan pesto och finhackad persilja. Fördela den krossade potatisen i det förgräddade pajskalet och häll över pajsmeten. Grädda i cirka 20 minuter,ta ut och lägg på sparrisen.
  3. Grädda i ytterligare 20 minuter eller tills pajen fått aningen färg på ovansidan. Dekorera med blommor och blad
  4. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Använd händerna för att fördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt vattnet och arbeta till deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Koka potatisen mjuk och låt ånga av i durkslag. Krossa (mosa inte) potatisen. Rör samman ägg, ricotta, crème fraiche, riven parmesan pesto och finhackad persilja. Fördela den krossade potatisen i det förgräddade pajskalet och häll över pajsmeten. Grädda i cirka 20 minuter,ta ut och lägg på sparrisen.
  6. Grädda i ytterligare 20 minuter eller tills pajen fått aningen färg på ovansidan. Dekorera med blommor och blad.

Recept Lotta Lundgren

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen