Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 maj 2018

Sparrispaj med västerbottenost

En vegorätt för alla av vårens mest delikata primör – sparris. Lands bloggare Katarina Ekeström bjuder på ett festligt recept för alla tillfällen.

Sparris är ju så gott och blir så fantastiskt snyggt i paj. Men snyggt, spelar det någon roll? Absolut. Vackra uppläggningar är en ren fröjd. Det ska dofta, smaka och se alldeles underbart ut.

Den här pajen platsar definitivt – och såhär går det till.

Läs också: Ogräspaj av nässlor och kirskål – här är receptet

Sparrispaj med västerbottenost

Skriv ut

Ingredienser (10 bitar)

  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör
  • ½ tsk salt
  • 1-2 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 14-16 gröna sparrisar, beroende på storlek
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl grädde
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl riven västerbottenost
  • Tillbehör
  • Rädisor

Gör så här:

  1. Pajdeg blir bättre med tiden. Gör den gärna dagen innan den ska gräddas, eller åtminstone ett par timmar för tillagning.
  2. Om pajdegen behöver tid efter det att den är gjord så är steg ett motsatsen. Här ska det gå fort. Gör degen i matberedare eller nyp ihop den för hand, men arbeta den inte. Vi vill ha den frasig och då ska man inte trigga igång någon glutenprocess med för mycket knådande. Ju snabbare dess bättre.
  3. Mitt tips är att lägga mjöl, kuber av kallt smör och salt i en beredare. Kör snabbt till smulor. Häll på lite kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en degklump. Lägg degen i plastpåse och placera i kyl. Låt ligga ett par timmar eller över natten.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform. Helst en med avtagbar kant. Jag brukar fordra den med ett bakplåtspapper för att kunna lossa pajen från formen och lägga upp den på något annat.
  5. Nagga botten på pajen med en gaffel och ställ in i frysen minst 10 minuter. Förgrädda pajskalet på 175 grader till det fått lite färg innan du fyller och slutgräddar.
  6. Ansa sparrisen och stek den hastigt i smör. Den snabba stekningen sätter igång tillagningen och ger fin smak. Låt svalna när du gör färdigt resten av fyllningen.
  7. Blanda crème fraiche, grädde och ost. Häll i det förgräddade pajskalet och lägg i sparrisen. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Pajen ska få fin färg och fyllningen ska inte vara smetig.
  8. Pajen är allra godast ljummen. Den passar fint på en buffé, men också som lunch eller middagsrätt, men då får man räkna att det blir 6 bitar snarare än 10.
  9. Rädisor är ett bra tillägg på buffén. Något lite knaprigt att tugga på. Och så är det alltid fint med något om man kan äta med fingrarna. Dessutom får de höga snyggpoäng.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen