Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 juni 2017

Sprudlande rabarber- och jordgubbssoda

En riktig hälsoboost i sommartider. Så här brygger du egen, välgörande soda med rabarber, jordgubbar och nyslungad honung.

 Foto: Katarina Ekeström
Foto: Katarina Ekeström

Receptet kommer från Lands Katarina Ekeström. Om du vill veta mer om fermentering och själva tillverkningsprocessen kan du göra det på hennes blogg.

Rabarber- och jordgubbssoda

Skriv ut

Ingredienser

  • 400 gram rabarber
  • 300 gram jordgubbar
  • 9 dl vatten
  • 4 msk opastöriserad (gärna superfärsk) honung
  • 2 tsk socker
  • ½ pressad citron

Gör så här:

  1. Skär rabarber och jordgubbar i bitar. Lägg i kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och småputtra några minuter tills rabarbern mjuknar. Dra av kastrullen och låt svalna helt.
  2. Sila upp vätska i ett annat kärl. Rör i honung, socker och citron. Häll upp på petflaska. Fyll inte flaskan helt utan lämna ett par centimeter. Sätt på kork.
  3. Fyller du i en stor flaska kommer drygt halva vara full. Då brukar jag trycka ihop den innan jag sätter på korken för att den inte ska innehålla så mycket lyft.
  4. Nu ska flaskan stå framme en, två eller tre dagar tills kolsyra börjar bildas. Kläm på flaskan som inte ger efter längre, utan bjuder motstånd när processen är igång. Petflaska istället för glas är för övrigt en säkerhetsåtgärd. Ibland bildas så mycket gas att det finns risk för en glasflaska att explodera. Den färdiga drycken förvarar du i kylen.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen