Recept 5 juni 2017
Sprudlande rabarber- och jordgubbssoda
En riktig hälsoboost i sommartider. Så här brygger du egen, välgörande soda med rabarber, jordgubbar och nyslungad honung.
Receptet kommer från Lands Katarina Ekeström. Om du vill veta mer om fermentering och själva tillverkningsprocessen kan du göra det på hennes blogg.
Rabarber- och jordgubbssoda
Skriv ut
Ingredienser
- 400 gram rabarber
- 300 gram jordgubbar
- 9 dl vatten
- 4 msk opastöriserad (gärna superfärsk) honung
- 2 tsk socker
- ½ pressad citron
Gör så här:
- Skär rabarber och jordgubbar i bitar. Lägg i kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och småputtra några minuter tills rabarbern mjuknar. Dra av kastrullen och låt svalna helt.
- Sila upp vätska i ett annat kärl. Rör i honung, socker och citron. Häll upp på petflaska. Fyll inte flaskan helt utan lämna ett par centimeter. Sätt på kork.
- Fyller du i en stor flaska kommer drygt halva vara full. Då brukar jag trycka ihop den innan jag sätter på korken för att den inte ska innehålla så mycket lyft.
- Nu ska flaskan stå framme en, två eller tre dagar tills kolsyra börjar bildas. Kläm på flaskan som inte ger efter längre, utan bjuder motstånd när processen är igång. Petflaska istället för glas är för övrigt en säkerhetsåtgärd. Ibland bildas så mycket gas att det finns risk för en glasflaska att explodera. Den färdiga drycken förvarar du i kylen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.