Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 oktober 2018

Squashpaj med spenat och prästost

Grönsaksfärs på grovriven squash och äggstanning är grunden i den här dinkelpajens saftiga fyllning. En riktigt smakrik rätt som räcker till veckans alla lunchlådor.

 Grönt & gott. Den här pajen med nyttigt dinkelmjöl i stället för vanligt vetemjöl är ljuvligt god och passar lika bra till vardag som till fest.
Grönt & gott. Den här pajen med nyttigt dinkelmjöl i stället för vanligt vetemjöl är ljuvligt god och passar lika bra till vardag som till fest. FOTO: Ove Lindfors

Med nyttigt dinkelmjöl i stället för vanligt vetemjöl blir pajen ljuvligt god och passar lika bra till vardag som till fest. Hemligheten i fyllningen är en grönsaksfärs och äggstanning tillsammans med smakrik prästost och färsk babyspenat.

Visste du förresten att dinkel även kallas för sandvete, gammelvete och spelt, och har odlats i Sverige sedan stenåldern?

Läs också: Dinkelsallad – enkel, smakrikt och supergott

Squashpaj med spenat och prästost

Skriv ut

Ingredienser: (8 bitar)

  • Deg
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1–2 msk vatten
  • Fyllning
  • 250 g squash
  • 1/2 tsk salt
  • 1 liten purjolök
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • ½ msk dillfrö
  • 130 g färsk babyspenat
  • 3 dl grovriven prästost
  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Gör så här:

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Vira in i plast och låt vila cirka 1 timme i kylen.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen minst 1 timme i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Grovriv squashen, lägg den i en sil och blanda med 1/2 tsk salt. Låt stå 20–30 minuter. Rör om emellanåt. Pressa all vätska ur squashen.
  5. Skölj och strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg. Blanda ner squash och dillfrö och låt fräsa med någon minut. Vänd ner spenaten och fräs ytterligare någon minut, tills spenaten sjunken ihop.
  6. Varva grönsaksfräs och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, kesella mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

Recept: Caroline Hofberg

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen