Recept 1 oktober 2018
Squashpaj med spenat och prästost
Grönsaksfärs på grovriven squash och äggstanning är grunden i den här dinkelpajens saftiga fyllning. En riktigt smakrik rätt som räcker till veckans alla lunchlådor.
Med nyttigt dinkelmjöl i stället för vanligt vetemjöl blir pajen ljuvligt god och passar lika bra till vardag som till fest. Hemligheten i fyllningen är en grönsaksfärs och äggstanning tillsammans med smakrik prästost och färsk babyspenat.
Visste du förresten att dinkel även kallas för sandvete, gammelvete och spelt, och har odlats i Sverige sedan stenåldern?
Läs också: Dinkelsallad – enkel, smakrikt och supergott
Squashpaj med spenat och prästost
Skriv ut
Ingredienser: (8 bitar)
- Deg
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 150 g smör
- 1–2 msk vatten
- Fyllning
- 250 g squash
- 1/2 tsk salt
- 1 liten purjolök
- 3 hackade vitlöksklyftor
- rapsolja
- ½ msk dillfrö
- 130 g färsk babyspenat
- 3 dl grovriven prästost
- 3 ägg
- 250 g kesella
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
Gör så här:
- Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Vira in i plast och låt vila cirka 1 timme i kylen.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen minst 1 timme i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Grovriv squashen, lägg den i en sil och blanda med 1/2 tsk salt. Låt stå 20–30 minuter. Rör om emellanåt. Pressa all vätska ur squashen.
- Skölj och strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg. Blanda ner squash och dillfrö och låt fräsa med någon minut. Vänd ner spenaten och fräs ytterligare någon minut, tills spenaten sjunken ihop.
- Varva grönsaksfräs och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, kesella mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
- Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.