Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 mars 2018

Stekt inlagd lax till påskbordet

Sill är för silligt och gravad lax för rå. Känns klagomålet igen? Lands bloggare Katarina Ekeströms stekta inlagda lax blir snabbt populär hos både stora och små med kräsna smaklökar!

 Den här laxrätten blir ännu godare med en majonnäs med touch av dill.
Den här laxrätten blir ännu godare med en majonnäs med touch av dill. FOTO: Katarina Ekeström

Det här är en lättlagad rätt som snabbt blir en favorit på storhelgsbordet. Stekt inlagd lax har många fördelas: Lax innebär oftast inga protester, laxfilé är inställsamt benfritt, stekt ger tummen upp, och så har inläggningslag blivit en del av mångas vardag med den picklade löken.

Ihop med en majonnäs blir den här laxrätten oemotståndlig!

Läs också: Påskdessert: Cheesecake med citron och maräng

Stekt inlagd lax till påskbordet

Skriv ut

Ingredienser (ca 10 pers)

  • 1 kg färsk laxfilé utan skinn
  • 2 gulbetor
  • 1 morot
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 rödlök
  • ½ gurka
  • Till servering:
  • några kvistar dill
  • 1 liten knippa gräslök
  • Dillmajonnäs:
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  • lite pressad citron
  • 1 knippa dill

Gör så här

  1. Skala gulbetor och morot. Skiva ytterst tunt.
  2. Häll upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i kryddpeppar och lagerblad. Koka upp så att sockret smälter. 1-2-3-lagen används ofta kallrörd, men nu vill jag att kryddorna ska ge smak och då behövs ett uppkok.
  3. Häll den heta lagen över betor och morot. De kommer att bli precis lagom al dente under tiden som lagen svalnar.
  4. Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva gurkan lite på snedden. När lagen svalnat lägger du i lök och gurka.
  5. Skär laxen i tärningar och salta och stek vackert gyllenbruna. Lägg upp den varma laxen i en serveringsskål och häll lagen över. Ställ svalt minst ett par timmar före servering.
  6. Till majonnäsen behövs en stavmixer. Se också till att ingredienserna har samma temperatur. Knäck ägget i mixerns behållare, klicka i senap och häll på salt. I med rapsoljan och så sätter du mixern i botten på behållaren. Kör igång och dra mixern uppåt. Magi! Majjo på nolltid!
  7. Lägg i dillen och kör ytterligare en kort stund tills du får en grönglänsande och dilldoftande majonnäs som passar fint till den sötsyrliga sillen.

Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen