Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 oktober 2018

Stekt lax med vårkänsla

Servera en glimt av våren. Gyllenbrynt lax i gräddig sås med ost och mycket dill.

 Stekt lax med sås på vitt vin och Västerbottensost.
Stekt lax med sås på vitt vin och Västerbottensost.

Vardagsgott med lax och vitvinssås! Oftast kryddar vi maten för lite. Ta i mer och märk skillnaden. Salta i två omgångar, en tidigt och mer efter avsmakning i slutet av tillagningen. Peppar och örtkryddor behåller smaken bäst om de tillförs precis innan rätten är klar.

Läs också: Varmrökt laxlåda med potatis och purjolök

Stekt lax med sås på vitt vin och Västerbottensost

Skriv ut

Ingredienser: (4 personer)

  • 600 g laxfilé
  • Sås
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 3 dl grädde
  • saft från en halv citron
  • 1 knippa finhackad dill
  • 1 dl riven ost, gärna Västerbottensost
  • salt
  • en aning cayennepeppar
  • Tillbehör
  • Lättkokta gröna grönsaker, till exempel sparris, sockerärtor och spenat

Gör så här:

  1. Börja med såsen. Häll vin, vatten, fond, grädde och pressad citron i en kastrull och låt puttra ihop på låg värme tills det börja tjockna något. Inte för mycket eftersom det ska i ost sedan.
  2. Dela laxen i bitar, salta och stek till fin färg. Låt den inte ligga för länge i pannan och bli torr.
  3. Rör ner den finhackade dillen i såsen. Smaka av lite cayennepeppar. Rör i osten som bara precis ska smälta innan såsen tas från plattan.
  4. Lägg upp laxen på ett fat tillsammans med de lättkokta grönsakerna och såsen. Servera med kokt, gärna pressad potatis.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen