Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 januari 2018

Spar tid och pengar med storkok – bästa receptet

Ett riktigt storkok är inte bara gott och nyttigt, det sparar dessutom både tid och pengar. Här är bästa recepten.

 Laga vegetarisk bönchili – gott, nyttigt och billigt.
Laga vegetarisk bönchili – gott, nyttigt och billigt. FOTO: Istock

Här är bästa skälen till att börja med storkok:

1. Spar tid med matlag

Känner du flera som vill äta mer hälsosamt, gå ner i vikt eller spara pengar? Då kan ett matlag vara en god idé. Du behöver inte bo i kollektiv som på 70-talet – det går lika bra att starta matlag inom familjen eller gå ihop med grannar. Sätt upp en gemensam veckomeny och dela upp dagarna enligt ett schema. När du gjort ditt storkok har du en eller flera matlagninsfria dagar framför dig!

Läs också: Köttgryta – beuf bourguignon

2. Spar pengar

Storkok sparar pengar eftersom det ofta är billigare att köpa mat i storpack. Slår man ut kostnaden per person lönar det sig att laga till många. Grytor, raguer, soppor, pajer och gratänger är exempel på maträtter som lämpar sig väl att laga i större volymer.

Läs också: Vegetarisk lasagne

3. Frys in till perfekta matlådor

En annan fördel med storkok är att du kan frysa in maten som blir över i smidiga matlådor och ta med till jobbet – bra för både plånboken och midjemåttet. Att äta lunch ute kan vara en kalorifälla då restaurangmat ofta är både fet, söt och onödigt salt.

Läs också: Biffstroganoff

Tips!

Receptet på bönchilin kan även göras med köttfärs. Stek i så fall färsen och tillsätt tillsammans med bönorna.

Läs också: Vegetarisk chili – så gör du!

Vegetarisk bönchili

Skriv ut

Ingredienser (8 portioner)

  • 2 burkar små svarta bönor
  • 2 burkar stora vita bönor alt kidneybönor
  • 1 burk majskorn
  • 2 stora gula lökar
  • 5-6 klyftor vitlök
  • 2 jalapeño
  • 2 röd chili
  • 3 burkar krossade tomater á 400 g
  • 25 cl öl
  • 60 g mörk choklad, 70 procent
  • 2-3 msk spiskummin
  • 8 msk rapsolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 kruka färsk koriander
  • 4 avokado
  • 2 lime
  • salt
  • svartpeppar
  • Till servering:
  • Fetaost
  • Gräddfil
  • 1-2 påsar tortillachips
  • 1 kruka koriander
  • Lime

Gör så här

  1. Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka lök, vitlök, jalapeño och chili fint.
  2. Sätt en stor kastrull eller gryta på spisen och häll i oljan. Fräs snabbt med spiskummin och häll sedan i lökhacket och chilin.
  3. Tillsätt bönorna, majs och koriander. Salta och peppra ordentligt. Häll i krossade tomater, öl och soja. Koka upp och låt sedan puttra i cirka 1 timme. Rör om då och då så att det inte bränner i botten.
  4. Bryt i chokladen och pressa i lime.
  5. Servera bönchilin med fetaost, gräddfil, skuren avokado, koriander, tortillachips och limeklyftor.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen