Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 augusti

Strata med mangold

Grönsaker, bröd, bacon, ägg och massor med ost. Anna Billings resträtt Strata med mangold är helt enkelt ljuvlig!

 Restfest. Strata är en frasig, italienska gratäng med grönsaker och rester.
Restfest. Strata är en frasig, italienska gratäng med grönsaker och rester. FOTO: Carolina Romare

Detta maffiga recept kommer från Anna Billings bok Alla hönsen hemma. Så här beskriver hon rätten Strata, en frasigt god lager på laget-rätt.

Anna tipsar!

• Använd gärna sådant du har hemma, riv resterna av frukostosten eller blanda grönsaker som behövs ätas upp. Över allt detta hälls en äggstanning och sedan får stratan stå och dra över natten innan den gräddas.

• Tänk på att gammalt bröd har bättre­ sugningsförmåga så slösa inte med nytt.

Läs också: Äggröra

Strata med mangold (Lager på lager)

Skriv ut

Ingredienser

  • 400 g mangold
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g färsk gul trumpet-
  • svamp
  • olivolja till stekning
  • 2 msk hackad slätpersilja
  • 2 tsk repad färsk timjan
  • 8 skivor franskbröd
  • 2 dl riven parmesan (eller svensk långlagrad hårdost)
  • 6 ägg
  • 7 dl mjölk
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. DAG 1:
  2. Skölj mangolden noga och klappa den torr med en handduk. Skär av bla­den. Skiva stjälkarna tunt och strimla bladen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Svampen delar du i mindre bitar med fingrarna.
  3. Häll en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna och fräs lök och mangoldstjäl­ kar tills de är helt mjuka. Lägg till svampen, persiljan och lökhacket efter ett par minuter och låt det steka med.
  4. Häll över blandningen i en skål. Torka ur järnet, häll i ny olja och stek mangoldbladen mjuka. Vänd ner innehållet i skålen i pannan, smaka av med salt, nymald svartpeppar och timjan.
  5. Nu är det dags att packa formen, bäst är en gratängform med ordentligt höga kanter. Lägg i 4 brödskivor, det gör inget om de överlappar varandra lite. Lägg på grönsaks-­ och svampblandningen följt av 1 deciliter riven ost. Skär de resterande brödskivorna i bitar och lägg ovanpå och tryck till så att de bildar ett lock.
  6. Vispa upp ägg, mjölk och senap till en stanning och häll över innehållet i formen, vätskenivån ska vara jämnhög med brödet. Täck gratängformen med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten så att brödet suger upp stanningen ordentligt.
  7. DAG 2:
  8. Sätt ugnen på 175 grader. Ta av plastfolien och ringla lite olivolja på toppen. Strö över resterande parmesan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minu­ter. Eventuellt kan du flytta upp formen något hack de sista 5 minuterna, så får stratan en extra grann färg.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen