Recept 2 oktober 2018
Supergoda energibullar med linfrön och rågkross
Nötter, russin, aprikoser, och fikon står för energikicken i dessa goda småbröd. En perfekt start på den fartfyllda dagen!
Stark ost som pålägg passar fint till det söta. Bullarna är också jättegoda med bara smör på och ett glas mjölk till som mellanmål.
Receptet kräver lite tålamod då det är två separata degar som ska förberedas, men vi kan lova att behållningen är stor.
Läs också: Urgott dra-isär-bröd med smak av pesto & ost
Supergoda energibullar
Skriv ut
Ingredienser: (30 bullar)
- Deg 1
- 2 msk bröd kryddor
- 2 msk salt
- 2 dl rågkross
- 2 dl linfrön
- 2 dl rågmjöl
- 2 dl kokta dinkelkorn
- 5 dl kokande vatten
- Deg 2
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 dl mörk sirap
- 3 dl hasselnötter
- 3 dl havregryn
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser i små bitar
- 1 dl torkade fikon i små bitar
- 4 dl rågmjöl
- 4 dl dinkelmjöl
- 4 dl vetemjöl
Gör så här:
- Deg 1: Blanda alla torra ingredienser till deg 1 i en bunke, slå över kokande vatten. Låt stå och svälla i minst 1 timme övertäckt med plastfilm.
- Deg 2: Ljumma mjölken.
- Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken över så att jästen löser sig.
- Rör ner deg 1 i deg 2-bunken.
- Blanda ner sirap, nötter, havregryn, russin, aprikoser, och fikon.
- Blanda samman de olika mjölsorterna, rör ner dem lite i taget i bunken. Degen skall vara kladdig.
- Ta upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Forma degen till två längder, dela var och en av dem i 15 bitar vardera. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt eller i stora muffinsformar.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Låt bullarna jäsa i 1 ½ timme
- Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.