Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Supergoda energibullar med linfrön och rågkross

Nötter, russin, aprikoser, och fikon står för energikicken i dessa goda småbröd. En perfekt start på den fartfyllda dagen!

 Energi att klara dagen får du med små bröd fyllda av torkad frukt, nötter och frön.
Energi att klara dagen får du med små bröd fyllda av torkad frukt, nötter och frön. FOTO: Thomas Carlgren

Stark ost som pålägg passar fint till det söta. Bullarna är också jättegoda med bara smör på och ett glas mjölk till som mellanmål.

Receptet kräver lite tålamod då det är två separata degar som ska förberedas, men vi kan lova att behållningen är stor.

Läs också: Urgott dra-isär-bröd med smak av pesto & ost

Supergoda energibullar

Skriv ut

Ingredienser: (30 bullar)

  • Deg 1
  • 2 msk bröd kryddor
  • 2 msk salt
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl linfrön
  • 2 dl rågmjöl
  • 2 dl kokta dinkelkorn
  • 5 dl kokande vatten
  • Deg 2
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 dl hasselnötter
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser i små bitar
  • 1 dl torkade fikon i små bitar
  • 4 dl rågmjöl
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 4 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Deg 1: Blanda alla torra ingredienser till deg 1 i en bunke, slå över kokande vatten. Låt stå och svälla i minst 1 timme övertäckt med plastfilm.
  2. Deg 2: Ljumma mjölken.
  3. Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken över så att jästen löser sig.
  4. Rör ner deg 1 i deg 2-bunken.
  5. Blanda ner sirap, nötter, havregryn, russin, aprikoser, och fikon.
  6. Blanda samman de olika mjölsorterna, rör ner dem lite i taget i bunken. Degen skall vara kladdig.
  7. Ta upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Forma degen till två längder, dela var och en av dem i 15 bitar vardera. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt eller i stora muffinsformar.
  8. Värm ugnen till 200 grader.
  9. Låt bullarna jäsa i 1 ½ timme
  10. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Recept: Katarina Carlgren

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen