Recept 15 november 2021
Supermöra vildsvinsspjäll
Milt, saftigt och miljösmart. Det finns flera skäl att upptäcka det goda köttet från vildsvin. Katarina Ekeströms förkokta vildsvinsspjäll som penslas med kryddig marinad blir perfekt möra och saftiga.
Vildsvinskött har en mild och neutral smak. Den lätt syrliga, lite metalliska tonen som ofta går under benämningen ”viltsmak” är inte särskilt påtaglig.
Köttet är mörkare än det från tamgris, men ljusare än hos flera andra viltslag. Köttstrukturen med något grövre muskelfibrer gör att det håller sig saftigt vid tillagning.
Läs också: Laga saftiga lammfärsbiffar
Supermöra vildsvinsspjäll
Skriv ut
Ingredienser
- 4 personer
- 1 kg revbensspjäll från vildsvin
- ½ dl honung
- ½ dl rapsolja
- 2 msk ketchup
- 2 msk soja
- salt
- svartpeppar
- Potatissallad
- 800 g färsk potatis
- 1 knippa rädisor
- 1 knippa dill
- Snabbpicklad lök
- 1 röd lök
- 1 msk vinäger
- ½ msk socker
- 2 msk vatten
- Dressing
- 2 msk vinäger
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1–2 tsk dijonsenap
- ¾-1 dl olivolja
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Förkoka revbenen i lättsaltat vatten cirka 1 timma tills de känns möra. Det här kan göras i god tid innan de ska serveras.
- Rör ihop honung, rapsolja, ketchup, soja, salt och peppar. Pensla generöst på spjällen innan de läggs på grillen eller i ugnen på 250 grader. De ska precis bara bli genomvarma och få en fin yta innan de är färdiga.
- Koka potatisen och låt svalna innan den skärs i kvartar. Skiva rädisorna tunt. Skär dillen fint.
- Skiva rödlöken ytterst tunt. Lägg i en skål med vinäger, socker och vatten. Låt ligga 15 min innan den läggs i sil för att rinna av.
- Till dressing rörs vinäger ihop med riven vitlök, senap, olja salt och peppar.
- Blanda varsamt potatis, rädisor, dill, picklad lök och dressing i en skål och servera till spjällen. Kokt eller grillad sparris är gott till.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.