Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 januari 2018

Surdegsgrunden – så här gör du den!

Gör den i dag och njut av den under lång tid framöver. Den sparade surdegen klarar sig fint en vecka i kyl innan nästa bak och känner du inte för att baka så ska degen ändå matas om du vill behålla den

 Lär dig surdegens grunder steg för steg. Det är enklare än du kanske tror.
Lär dig surdegens grunder steg för steg. Det är enklare än du kanske tror.

Katarina Ekeström ger oss fantastisk guidning i den inte alltid lätta processen att få till en surdegsgrund!Läs också: Gör Katarinas surdegsbröd i en gryta!

Surdegensgrund

De 3 första dagarna

200 g råg- eller vetemjöl, ekologiskt

100 g vatten

1 rivet äpple, gärna ekologiskt

Gör så här

Blanda mjöl, ljummet vatten och äpple. I det här läget är blandningen fast i konsistensen och det är helt rätt.

Lägg i en 2-liters mycket väl rengjord glasburk med bygellock. Ställ i rumstemperatur och allra helst varmare, mellan 26 – 30 grader. Har du golvvärme någonstans så är det perfekt.

Rör om i burken 1 gång per dag.

Dag 4

200 g mjöl

200 g vatten

Gör så här

Lägg surdegen i en bunke, häll på mjöl och vatten. Rör om ordentligt och ställ i samma temperatur som förut ytterligare ett dygn.

Dag 5

Dags att baka! En del av surdegsgrunden går nu till baket i receptet du valt och resten sparar du i kyl till nästa gång andan faller på. Dröjer det mellan baken så brukar jag hålla i gång, eller mata, min surdegsgrund med 60 g (1 dl) mjöl och 60–100 g vatten. Rör om ordentligt till en konsistens som tjock våffelsmet och tänk på att inte ha för liten burk eftersom surdegen kommer att ta fart och bubbla upp.

Ny onlinekurs från Land Utbildning: Lyckas med fermentering

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen