Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 juli 2017

Surkål - gott och nyttigt

Surkål är fantastiskt gott och väldigt nyttigt. Så här gör du det själv - det är enkelt.

 Surkål är gott och nyttigt, kolla in enkla receptet här.
Surkål är gott och nyttigt, kolla in enkla receptet här. FOTO: Istock

Att göra surkål själv är väldigt enkelt och resultatet blir väldigt gott. Testa det här receptet – du kommer gilla det!

Surkål, liten sats

Ingredienser

  • 2 kg vitkål
  • 30 g (4 tsk) salt, jodfritt

Gör så här

  1. Ansa och rengör kålen. Strimla den fint. Riv kålstocken grovt med rivjärn.
  2. Varva kål och salt i en bunke. Pressa med knytnäven så att kålen saftar sig.
  3. Lägg kålen och laken i väl rengjord 2-litersburk. Pressa hårt med knytnäven så att luftbubblor försvinner. Se noga till att all kål täcks med lake.
  4. Täck gärna över kålen med en bit kålblad högst upp i burken. Pressa ner kålen i burken, till exempel med hjälp av en vattenfylld och väl försluten plastpåse. Täck med lock.
  5. Ställ burken i rumstemperatur (max 22 grader) i något dygn.
  6. Flytta sedan burken till ett utrymme där temperaturen är 15–18 grader.
  7. Efter 10–14 dagar flyttar du kålen till kylskåpstemperatur. Nu kan man äta den, men den blir godare om den får mogna i ytterligare 14 dagar.

Recept: Karin Bojs i boken "Syra själv"

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen