Recept 26 september 2018
Svamp- och bärdoftande viltgryta
En mustig rådjursgryta vars smaker förhöjs med rökt fläsk, rött vin, svarta vinbär och torkad svamp.
I världshälsoorganisationen WHO:s köttguide har vilt en grön, glad symbol. Det indikerar att köttet är ett bra val för miljön och djurens välfärd. Med det i åtanke bjuder vi här på en smaskig gryta på rådjursbog.
Läs också: Så gör du världens bästa köttfond
Svamp- och bärdoftande viltgryta
Skriv ut
Ingredienser: (4-5 personer)
- 1 kg rådjursbog
- 1 gul lök, finhackad
- 1 morot, fint tärnad
- 2 stjälkar blekselleri, tärnad
- 4 dl rött vin
- 2 matskedar koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 2 matskedar gelé, sylt eller saft av svarta vinbär
- 1 dl torkad svamp, karljohan eller trattkantarell
- ett par kvistar färsk timjan eller 1/2 tesked torkad
- (1 1/2 dl grädde)
- 100 gram rökt fläsk eller bacon
Gör så här:
- Skär köttet till grytbitar. Salta och peppra lätt. Stek bitarna till fin färg. Ställ åt sidan.
- Hetta upp fett i en gryta, lägg i grönsakerna och stek dem varsamt på låg värme i minst 15 minuter.
- Lägg köttet i grytan. Häll på vin, fond och gelé, saft eller sylt. Finfördela svampen något och lägg i den tillsammans med timjan.
- Låt grytan puttra på låg värme i ett par timmar tills köttet känns mört.
- Låt gärna grytan vila till dagen efter. Vid servering kan grädde eventuellt tillsättas. Låt då grytan småkoka en stund tills konsistensen känns bra.
- Skär fläsket i små tärningar. Stek knaprigt och strö bitarna över grytan precis innan servering. Potatis är gott till och lätt kokta grönsaker.