Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 mars

Svampgryta med jordärtskocka

Svamp och jordärtskocka är en fin kombination som passar bra i en gryta. Med potatisstrimlor därtill så blir det extra gott och många olika texturer som lyfter rätten. Perfekt för en finlunch eller en vardagsmiddag.

 Svampgrytan är riktigt härlig i smaken och passar bra med potatisstrimlor - bra blandning av både smak och textur.
Svampgrytan är riktigt härlig i smaken och passar bra med potatisstrimlor - bra blandning av både smak och textur. FOTO: Peter Carlsson

Den här grytan är mustig och nyanserad på samma gång. Receptet kommer från Tareq Taylors kokkok ”Middag i en gryta” som är späckad med goda grytor.

Svampgryta med jordärtskocka

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g jordärtskocka
  • 20 cm purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 g portabello
  • 500 g champinjoner i olika storlekar och färg
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 msk smör
  • 11/2 tsk salt
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2–3 dl vispgrädde
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk fransk senap
  • 2 tsk torkad dragon eller
  • 1 msk färsk hackad
  • Råstekta potatisstrimlor:
  • 800 g potatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör salt

Gör så här:

  1. Skrubba jordärtskockorna, de behöver bara skalas om de har en massa knölar där det kan gömma sig jord. Skär i så fall bort knölarna och skrubba resten av skockan. Skär sedan skockorna i sex klyftor vardera.
  2. Skölj och strimla purjolöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Skär portabellon i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Låt små champinjoner vara hela och skär lite större i halvor eller kvartar.
  3. Fräs hälften av purjon, vitlök, jordärtskockor, all svamp och timjan i smör i en panna. Salta, häll i vinet och låt vätskan koka in i svampen i minst 20 minuter så att jordärtskockan blir färdig.
  4. Häll i grädde och kanske buljong. Tillsätt crème fraiche, senap, dragon och resten av purjolöken. Låt allt koka ihop i 1–2 minuter.
  5. Skala och skär potatisen i strimlor. Skölj dem noga och skaka sedan av dem i ett durkslag. Stek strimlorna i 2 msk olja och 2 msk smör i en stekpanna i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
  6. Servera grytan med den nystekta potatisen.
  7. ”Det spelar ingen roll om champinjonerna är stora eller små, bruna eller vita, bara mängden är den rätta. Saltet hjälper svampen att släppa vätska. Det är viktigt att jordärtskockan blir färdigkokt. Om det kokar torrt i grytan, späd med lite grönsaksbuljong.”

Recept: Tareq Taylor Foto: Peter Carlsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen