Recept 16 mars 2022
Svampgryta med jordärtskocka
Svamp och jordärtskocka är en fin kombination som passar bra i en gryta. Med potatisstrimlor därtill så blir det extra gott och många olika texturer som lyfter rätten. Perfekt för en finlunch eller en vardagsmiddag.
Den här grytan är mustig och nyanserad på samma gång. Receptet kommer från Tareq Taylors kokkok ”Middag i en gryta” som är späckad med goda grytor.
Svampgryta med jordärtskocka
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 300 g jordärtskocka
- 20 cm purjolök
- 1 vitlöksklyfta
- 200 g portabello
- 500 g champinjoner i olika storlekar och färg
- 1 msk hackad färsk timjan
- 2 msk smör
- 11/2 tsk salt
- 2 dl torrt vitt vin
- 2–3 dl vispgrädde
- 1 dl grönsaksbuljong
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk fransk senap
- 2 tsk torkad dragon eller
- 1 msk färsk hackad
- Råstekta potatisstrimlor:
- 800 g potatis
- 2 msk rapsolja
- 2 msk smör salt
Gör så här:
- Skrubba jordärtskockorna, de behöver bara skalas om de har en massa knölar där det kan gömma sig jord. Skär i så fall bort knölarna och skrubba resten av skockan. Skär sedan skockorna i sex klyftor vardera.
- Skölj och strimla purjolöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Skär portabellon i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Låt små champinjoner vara hela och skär lite större i halvor eller kvartar.
- Fräs hälften av purjon, vitlök, jordärtskockor, all svamp och timjan i smör i en panna. Salta, häll i vinet och låt vätskan koka in i svampen i minst 20 minuter så att jordärtskockan blir färdig.
- Häll i grädde och kanske buljong. Tillsätt crème fraiche, senap, dragon och resten av purjolöken. Låt allt koka ihop i 1–2 minuter.
- Skala och skär potatisen i strimlor. Skölj dem noga och skaka sedan av dem i ett durkslag. Stek strimlorna i 2 msk olja och 2 msk smör i en stekpanna i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
- Servera grytan med den nystekta potatisen.
- ”Det spelar ingen roll om champinjonerna är stora eller små, bruna eller vita, bara mängden är den rätta. Saltet hjälper svampen att släppa vätska. Det är viktigt att jordärtskockan blir färdigkokt. Om det kokar torrt i grytan, späd med lite grönsaksbuljong.”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.