Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 oktober

Svartsoppa med krås

Mustig svartsoppa på grisblod med krås att servera vid Mårten gås. Mer traditionellt än så här blir det inte.

Svartsoppa på grisblod är den givna förrätten vid en klassisk gåsamiddag. Här serveras den som sig bör med krås, det vill säga hals, vingar, muskelmage och hjärta från gås.

Soppan smaksätts med äppeljuice och konjak.

Läs också: Traditionell skånsk äppelkaka med kavring och äppelmos

Svartsoppa

Skriv ut

Ingredienser:

  • hals, vingar, muskelmage och hjärta från 1 gås (kråset)
  • vatten att koka i
  • 2 l buljong från kråskoket
  • 4 dl grisblod
  • 2 dl konjak
  • 0,5 dl äppeljuice, koncentrerad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk socker
  • 1,5 msk vinäger
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 0,5 tsk nejlikor, malda
  • 1,5 krm vitpeppar, mald

Gör så här:

  1. Skölj av kråset och lägg i en gryta. Salta och täck med vatten. Koka upp, skumma av och sjud under lock i 1 timme.
  2. Lyft upp kråset och lägg under aluminiumfolie för att behålla värmen. Sila buljongen. Koka upp 2 dl av buljongen på nytt i en kastrull.
  3. Gör en redning genom att vispa vetemjöl med lite av blodet. Vispa ned redningen i buljongen och tillsätt resten av blodet. Koka i 5 minuter under vispning.
  4. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äppeljuice och konjak under vispning.
  5. Smaka av med socker, vinäger och kryddor.
  6. Servera soppan varm med krås som tillbehör vid sidan av.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen