Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september 2018

Sydfransk grönsaksomelett i ugn

Squash, lök, vitlök och örter får alla plats i den här varianten på ugnsomelett. Dijonsenap och smakrik hårdost ger ett extra fylligt sting.

 I Sydfrankrike äter man ofta varianter på grönsaksomelett.
I Sydfrankrike äter man ofta varianter på grönsaksomelett. FOTO: Ove Lindfors

I det sydfranska köket finns många härliga versioner av den goda grönsakslådan.

Denna omelett med grönsaker passar till det mesta men är också god som ensamrätt med en grönsallad till.

Läs också: Bufféakuten – bjud på primöromelett

Grönsaksomelett

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 300 g squash
  • 2 gula lökar
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • oliv– eller rapsolja
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 msk herbes de provence (franska örter)
  • salt
  • nymald peppar
  • 5 ägg
  • 1 1/2 msk dijonsenap
  • 1 1/2 dl finriven parmesanost eller svensk, lagrad hårdost
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva squashen och skär skivorna mitt itu, som halvmånar. Förväll squashen i lättsaltat vatten 2–3 minuter. Lyft upp dem och låt rinna av.
  2. Hacka lök och vitlök och skär paprikan i små tärningar. Fräs lök, vitlök och paprika i olivolja några minuter utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomater och örtkrydda. Koka såsen utan lock tills vätskan kokat in och tomatsåsen är tjock, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  4. Vispa upp äggen och blanda i senap, ost och färska örter. Blanda ner tomatröran i äggvispet och vänd sist ner squashen.
  5. Häll smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten har stannat och lådan har fin färg, cirka 1 timme.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen