Recept 6 april 2022
Tareq Taylors sjömansbiff
Känner du smaken av denna klassiska långkoksgryta? Enklaste grytan med godaste smakerna, det är en förträfflig kombination. Receptet är skapat av Tareq Taylor och det bådar gott, Tareq är i sanning en utomordentlig kock!
Sjömansbiff är potatis, kött och lök i bästa kombination och det är verkligen en middag att längta efter, det här smakar gott! Jättegott till och med! Receptet kommer från Tareq Taylors kokbok ”Middag i en gryta”.
Tareq tipsar!
”Om du köper köttet i hel bit och ska skära det i skivor själv, tänk på att skära mot fibrerna så att köttet blir mört och fint. Köp färdig lövbiff annars.”
Sjömansbiff
Skriv ut
Ingradienser (4-6 portioner):
- 6 stora gula lökar
- 1 1/2 kg fast potatis
- 600 g nötinnanlår i skivor
- 1 1/2 liter oxbuljong
- 1 flaska ljus öl (33 cl)
- 2 tsk salt
- 5 lagerblad
- 20 kryddpepparkorn
- 10 svartpepparkorn
- 2 dl vatten
- smör till stekning
- hackad persilja
- Till servering:
- saltgurka
- inlagda rödbetor
Gör så här:
- Värm ugnen till 160 grader, varmluft.
- Skala och skär löken i centimetertjocka skivor. Skala och skär potatisen i knappt centimetertjocka skivor.
- Bryn löken i smör i en kastrull tills den har fin färg. Häll i buljong och öl och tillsätt salt, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar.
- Salta köttet och bryn det i omgångar i smör i en annan stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Vispa ur pannan med vattnet och häll över skyn i kastrullen med buljong. Låt den koka ihop lite, smaka sedan av med salt. Tänk på att potatisen suger åt sig mycket av saltet, så bli inte rädd om buljongen är salt.
- Lägg potatisskivor i botten av en form med höga kanter (eller en gryta). Lägg på ett lager kött och fortsätt sedan att varva potatis och kött. Häll lökbuljongen över allt- ihop, ställ in i ugnen och baka i 1 timme tills potatisen är mjuk och mycket av vätskan har kokat in.
- Ta ut och toppa med hackad persilja. Servera med salt- gurka och inlagda rödbetor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.