Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 november 2017

Mjölksyrade morötter – så lätt gör du dem

Det är enklare än du tror att mjölksyra grönsaker. Så här mjölksyrar du dina morötter.

 Gör hälsogott av dina morötter. Din mage kommer att tacka dig.
Gör hälsogott av dina morötter. Din mage kommer att tacka dig. FOTO: Istock

Mjölksyrabakterier finns på vanliga grönsaker. När grönsakerna får jäsa med hjälp av dessa bakterier kallas det för mjölksyrning.

Förutom att mjölksyrade grönsaker smakar gott så är de också nyttiga. När du äter dem skapas en bra miljö i tarmen där andra bra bakterier sedan kan trivas och växa till sig.

Läs också: Picklade morötter – superenkelt recept

Om bland annat detta skriver vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt i sin spännande bok Happy Food. Det nyttiga receptet på mjölksyrade morötter kommer från boken.

 Boken Happy Food handlar om hur maten vi äter kan påverka vår psykiska hälsa.
Boken Happy Food handlar om hur maten vi äter kan påverka vår psykiska hälsa.

Författarna tipsar om att du kan byta ut morötterna mot exempelvis rättika, salladskål eller betor av olika slag.

Läs också: Mjölksyrade rödbetor – välgörande och fantastiskt gott

Mjölksyrade morötter

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • ½ kg morötter
  • 2 tsk salt utan tillsatt jod
  • ½ liter vatten

Gör så här

  1. Diska ur en glasburk, cirka 1 liter stor med skruvlock.
  2. Skala och riv morötterna.
  3. Vispa ut och lös saltet i vattnet.
  4. Lägg morötterna i burken, lämnan 2 cm upp till kanten.
  5. Täck med vatten.
  6. Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket på glänt i 3 dygn.
  7. Stäng locket och låt stå mörkt och lite svalare i till exempel en källare i 1 vecka.
  8. Öppna locket och dofta, det ska dofta friskt och syrligt.
  9. Stäng locket och förvara i kylen, gärna högst upp där det inte är som kallast, i 4-8 veckor.

Recept: Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen