Mjölksyrade morötter – så lätt gör du dem
Det är enklare än du tror att mjölksyra grönsaker. Så här mjölksyrar du dina morötter.
Mjölksyrabakterier finns på vanliga grönsaker. När grönsakerna får jäsa med hjälp av dessa bakterier kallas det för mjölksyrning.
Förutom att mjölksyrade grönsaker smakar gott så är de också nyttiga. När du äter dem skapas en bra miljö i tarmen där andra bra bakterier sedan kan trivas och växa till sig.
Läs också: Picklade morötter – superenkelt recept
Om bland annat detta skriver vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt i sin spännande bok Happy Food. Det nyttiga receptet på mjölksyrade morötter kommer från boken.
Författarna tipsar om att du kan byta ut morötterna mot exempelvis rättika, salladskål eller betor av olika slag.
Läs också: Mjölksyrade rödbetor – välgörande och fantastiskt gott
Mjölksyrade morötter
Ingredienser
- 4 portioner
- ½ kg morötter
- 2 tsk salt utan tillsatt jod
- ½ liter vatten
Gör så här
- Diska ur en glasburk, cirka 1 liter stor med skruvlock.
- Skala och riv morötterna.
- Vispa ut och lös saltet i vattnet.
- Lägg morötterna i burken, lämnan 2 cm upp till kanten.
- Täck med vatten.
- Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket på glänt i 3 dygn.
- Stäng locket och låt stå mörkt och lite svalare i till exempel en källare i 1 vecka.
- Öppna locket och dofta, det ska dofta friskt och syrligt.
- Stäng locket och förvara i kylen, gärna högst upp där det inte är som kallast, i 4-8 veckor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.