Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 september 2017

Tarte Tatin – en enklare variant

En söt äppelkaka går alltid hem, men gör sig extra bra i skördetider. Det här är en förenklad variant med en sockerkaksliknande smet. Servera gärna ljummen och tillsammans med en kula vaniljglass.

 Foto: Katarina Ekeström
Foto: Katarina Ekeström

Det här receptet kommer från Lands Katarina Ekeström, som driver bloggen Skog till bord.

Läs också: Blåbärspaj – bästa receptet!

Tarte Tatin - en förenklad version

Skriv ut

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 3 syrliga äpplen (klyftorna ska fylla botten på en stekpanna)
  • ½ dl socker 40 g smör

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll på grädde och ställ åt sidan.
  2. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med socker och vaniljsocker. Det ska bli vitt och fluffigt. Rör i den ljumma smör- och gräddblandningen.
  3. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Man kan sikta ner mjölet för att gardera sig mot klumpar, men det är lite överkurs.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena halvera och kärna ur eller använd en urkärnare på det hela äpplet. Skär i klyftor, ungefär tolv på varje äpple. Tanken är att de ska ligga i ett lager och täcka botten på en stekpanna
  5. Ta fram en panna där skaftet klarar ugnsvärme. Lägg sockret i pannan och när det börjar smälta lägger du i smöret. Vakta, det ska smälta, och bli karamelligt utan att brännas. Lägg äppelklyftorna i pannan. Var snabb, men noggrann. Mönstret du lägger nu blir kakans snyggyta.
  6. Ta pannan från värmen och häll över smeten. Sätt in i ugnen och grädda ca 12-15 minuter. Håll koll på ytan som kanske måste skyddas med folie eller en plåt. Testa kakan med en sticka. Äppelklyftorna ska vara mjuka och sockerkakssmeten inte kladdig.
  7. Ta ut kakan. Lossa kanterna försiktigt med en kniv om de fastnat. Och nu kommer det spännande vändmomentet. Mitt tips är. Tänk innan och var försiktig.
  8. Jag lägger en tallrik över pannan, sätter rejäla grytvantar på händerna och lägger till sist en handduk över tallriken. Ta ett rejält tag om alltihop och vand bestämt på pannan. Ställ ner och lyft försiktigt bort pannan. Tadaa!
  9. Servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen