Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 september

Tarte tatin med bakad tomat

Men vilken grej! Den klassiska franska desserten som en varmrätt med tomater! Riktigt läckert och helt klart en ny favorit!

 Vilken mix! Tarte tatin på tomater, det blir mums det.
Vilken mix! Tarte tatin på tomater, det blir mums det. FOTO: Miriam Preis

Receptet är skapat av kokboksförfattaren Julia Tuvesson och förenar det godaste som finns, tomater, med klassisk kokkonst. Imponerande gott! Och dessutom inte så svårt att få ihop. Testa!

Läs också: Fransk tomatpaj

Tarte tatin med bakad tomat

Skriv ut

Ingredienser:

  • Till 6 portioner
  • 1 paket kyld smördeg, à 250 gram
  • Bakade tomater
  • 500 g tomater, halverade
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • Fyllning
  • 2 gula eller röda lökar, strimlade
  • 3 msk smör till stekning
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 15–20 kalamataoliver, utan kärnor salt och nymalen svartpeppar
  • Servering
  • färsk timjan
  • ev. crème fraiche
  • ev. en god grönsallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg tomaterna på en plåt med den skurna sidan uppåt, ringla över olja, salta och placera i mitten av ugnen.
  3. Baka i ugnen i cirka 1 1⁄2 timme tills de blivit riktigt rostade utan att ta färg.
  4. Vänd på tomaterna och låt dem svalna.
  5. Plocka bort skalet.
  6. Stek löken mjuk i rikligt med smör i en ugnssäker stekpanna. Löken ska bli mörkt gyllene utan att den bränns. Det tar 20–30 minuter.
  7. Ha i balsamvinäger samt honung.
  8. Salta och peppra.
  9. Stäng av värmen på plattan och blanda ner oliverna i löken.
  10. Tryck ner tomaterna med den skurna sidan uppåt.
  11. Lägg på den kylda smördegen och tryck ner kanterna ordentligt runt om. Du kan behöva skära bort en del smördeg så att den passar. Spara i så fall den överblivna smördegen till något annat.
  12. Nagga smördegen med en gaffel och pensla den sedan med olja.
  13. Höj ugnsvärmen till 200 grader och gratinera pajen tills den blivit fint gyllene, i cirka 15 minuter.
  14. Ta ut pajen ur ugnen och låt svalna en aning. Stjälp sedan upp på ett fat så att sidan med tomaterna hamnar uppåt.
  15. Garnera pajen med färsk timjan och servera sedan som den är eller tillsammans med en grönsallad och lite crème fraiche.

Recept Julia Tuvesson Foto Miriam Preis Receptet kommer från kokboken Tomat tomat som är utgiven av Polaris. Utgivningsår 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen