Recept 26 oktober 2018
Klassiska tekakor till frukost och fika
Rykande varma tekakor med smör och ost till eftermiddagsfikat. Kan det bli godare?
Det jästbaserade lilla matbrödet tekaka är en älskad favorit som ätits i generationer. Det finns gott om färdiga varianter att köpa i butik men testa att i stället imponera dig själv och andra med att göra hembakade!
Tekakor passar till frukost och fika och kan sparas i någon vecka.
Läs också: Hemlagad marmelad med jordgubbar och rabarber
Klassiska tekakor till frukost och fika
Skriv ut
Ingredienser: (15 st)
- 100 gram smör
- 5 dl mjölk
- 50 gram jäst, färsk
- 2 msk flytande honung eller sirap
- 1 tsk salt
- 10-12 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarmt, ca 37 grader.
- Smula sönder jästen i en stor bunke och häll i lite av den fingervarma vätskan. Rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan, honung/sirap och salt.
- Häll i mjölet lite i taget tills degen blir smidig. Arbeta degen i 5 min.
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram tre plåtar med bakplåtspapper.
- Dela degen i 15 lika stora delar. Forma till runda bullar och klappa ut dem till platta kakor ca 12 cm i diameter.
- Lägg fem kakor på varje plåt och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 5-10 min.
- Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen tills bröden fått fin färg, ca 6-7 min. Ta ut bröden och låt de svalna på ett ugnsgaller.
- Servera tekakorna med smör, ost och marmelad.