Recept 8 april 2022
Tjälknöl på lamm
Tjälknöl må vara ett av svenskans märkligaste ord men det är likafullt en maträtt som sannerligen smeker smaklökarna på finaste sätt. Gör du tjälknölen på lamm så blir det riktigt gott! Här är receptet!
Hemligheten med tjälknöl är att det görs på fryst kött som får steka långsamt på låg temperatur. Därefter får det sin smak genom att dra i en kraftig lag av salt och kryddor. Resultatet blir ett rosarött kött som blir mycket mört.
Receptet är gjort av Caroline Hofberg för Land – mycket nöje!
Tjälknöl på lamm
Skriv ut
Ingredienser (8 bufféportioner):
- 1 ½ kg benfri fryst lammstek
- Saltlake:
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 1 msk strösocker
- 4 skivade vitlöksklyftor
- 2 lagerblad
- ½ tsk grovt stötta svartpepparkorn
- 1 ½ msk krossade rosépepparkorn
- rosmarinkvistar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader. Lägg det hårdfrysta köttet på ugnsgallret. Sätt in gallret i ugnen på andra falsen nerifrån. Ställ en plåt under. Låt stå i ugnen ungefär 8–10 timmar.
- Efter 2–3 timmar brukar det gå att sticka in en termometer i köttets tjockaste del.
- Vid 60 grader är köttet rosastekt och färdigt. Köttet har nu krympt och fått en brun yta.
- Koka upp ingredienserna till laken och låt svalna.
- Lägg det varma köttet i dubbla påsar eller en trång bunke. Häll över den svala laken, som ska täcka köttet.
- Låt köttet dra i kylen 4–5 timmar. Lyft upp köttet ur laken och slå in det i plast. Skiva köttet tunt vid servering.
- Caroline tipsar!
- Om du väljer att servera tjälknölen enbart som varmrätt, utan alla övriga smårätter, räcker receptet till 6 personer.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.