Recept 7 november 2019
Så gör du risgrynsgröt i ugn
Här är knepet för den mjukaste, krämigaste och garanterat obrända tomtegröten. Lands Katarina Ekeström bjuder på himmelskt gott receptet på tomtegröt – i ugn.
Ta julens tomtegröt ett steg längre genom att göra den i ugnen. Här är bästa receptet för en silkeslen risgrynsgröt med exakt rätt smak och konsisten.
Tips! Blir det gröt över så kan den kylas och värmas igen. Läs också: Julens saftigaste revbensspjäll
Risgrynsgröt i ugn
Skriv ut
Ingredienser (6 personer):
- 3 dl grötris
- 6 dl vatten
- 8 dl mjölk
- 1 hel kanelstång
- ½ dl socker
- 1 tsk salt
- 1 dl grädde
- 1 rejäl klick smör
- Till servering
- mjölk
- ljus sirap eller socker
- kanel
Gör så här:
- Värm upp ugnen till 100 grader.
- Plocka fram en gryta som klarar att stå i ugnen. Ställ den först ovanpå spisen, häll i ris och vatten. Koka upp och låt småbubbla.
- I en annan kastrull kokar du upp mjölk, kanel, socker och salt. När riset kokat i 10 minuter rör du i mjölkblandningen, lägger locket på grytan och ställer den i ugnen.
- Räkna med att det tar ungefär två timmar innan vätskan varsamt kokat in och gröten börjar få fin konsistens. Om du vill kan du ta ut grytan ett par gånger och röra ett varv, men det är inte nödvändigt.
- Vispa grädden. Ta ut gröten och rör i en generös smörklick. Avsluta med att röra i grädden. Servera med kall mjölk, sirap eller socker och kanel.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.