Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 november 2019

Så gör du risgrynsgröt i ugn

Här är knepet för den mjukaste, krämigaste och garanterat obrända tomtegröten. Lands Katarina Ekeström bjuder på himmelskt gott receptet på tomtegröt – i ugn.

 Tomtegröt i ugn: Lenare och krämigare risgrynsgröt finns inte.
Tomtegröt i ugn: Lenare och krämigare risgrynsgröt finns inte. FOTO: Katarina Ekeström

Ta julens tomtegröt ett steg längre genom att göra den i ugnen. Här är bästa receptet för en silkeslen risgrynsgröt med exakt rätt smak och konsisten.

Läs också: Baka gott i jul – våra bästa recept!

Tips! Blir det gröt över så kan den kylas och värmas igen. Läs också: Julens saftigaste revbensspjäll

Risgrynsgröt i ugn

Skriv ut

Ingredienser (6 personer):

  • 3 dl grötris
  • 6 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 1 hel kanelstång
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 1 rejäl klick smör
  • Till servering
  • mjölk
  • ljus sirap eller socker
  • kanel

Gör så här:

  1. Värm upp ugnen till 100 grader.
  2. Plocka fram en gryta som klarar att stå i ugnen. Ställ den först ovanpå spisen, häll i ris och vatten. Koka upp och låt småbubbla.
  3. I en annan kastrull kokar du upp mjölk, kanel, socker och salt. När riset kokat i 10 minuter rör du i mjölkblandningen, lägger locket på grytan och ställer den i ugnen.
  4. Räkna med att det tar ungefär två timmar innan vätskan varsamt kokat in och gröten börjar få fin konsistens. Om du vill kan du ta ut grytan ett par gånger och röra ett varv, men det är inte nödvändigt.
  5. Vispa grädden. Ta ut gröten och rör i en generös smörklick. Avsluta med att röra i grädden. Servera med kall mjölk, sirap eller socker och kanel.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen