Nötbräck med frö och honung – toppengott hälsogodis
Skippa vitt socker i årets julgodis. Det blir minst lika gott med honung – och mycket nyttigare.
Receptet kommer från boken Honungsjul, gjord av elever och lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Dackeskolan i samarbete med Marita Delvert.
Läs också: Julens dadelbollar – utan vitt socker
Krispigt nötbräck – hälsogodis utan socker
Du behöver:
1 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl grovt hackade valnötter
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl rårörsocker
150 g smör
1 dl honung
50 g choklad
Så här gör du:
1. Rosta solros- och pumpafrön i en stekpanna. Blanda dem med de grovhackade nötterna.
2. Koka socker, smör och honung i en tjockbottnad gryta tills blandningen uppnått 140 grader (cirka 20 minuter).
3. Häll blandningen över nöt- och fröblandningen på plåten och låt det stelna.
4. Smält chokladen i vattenbad och ringla över.
Läs också: Nyttiga chokladbollar – utan vitt socker