Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 september

Torta pasqualina – italiensk påsktårta med spenat och ricotta

Spännande och gott till påskmaten, en italiensk påsktårta med spenat och ricotta som blir ett fint tillbehör till lamm och lax. Supergod!

 Snygg och god! Och ganska lätt att göra dessutom...
Snygg och god! Och ganska lätt att göra dessutom... FOTO: Charlie Drevstam

Receptet är skapat av Tove Nilsson som gjort den fina kokboken Ägg – recept och teknik som innehåller det mesta som behövs för att laga mat med ägg. Rekommenderas!

Läs också: Syrlig citronmousse som smakar ljuvligt

Torta pasqualina - italiensk påsktårta med spenat och ricotta

Skriv ut

Ingredienser (10 bitar):

  • 100 g smör
  • 1 pkt färsk filodeg
  • 500 g ricottaost
  • 2 skivor vitt surdegsbröd
  • 50 g finriven parmesanost
  • 500 g fryst bladspenat (tinad och urkramad)
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm riven muskot
  • 8 ägg
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Smält smöret.
  3. Klä en springform (24 cm) med filodeg. Pensla varje filodegsark med smält smör och lägg omlott på varandra så att de bildar ett pajskal. Låt arken hänga över kanten. Spara 5 ark filodeg till toppen av pajen.
  4. Smula sönder brödet och blanda med ricottaost, 2 ägg, parmesanost, oregano, muskot och bladspenat. Krydda med salt och peppar. Smaka av så att smeten har bra sälta.
  5. Fyll skalet med smeten. Gör 6 hål i smeten och knäck äggen i hålen.
  6. Täck med 5 ark filodeg, penslade med smör.
  7. Vik ihop filodegen runtom pajformen och gör en pajkant runtom pajen.
  8. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.
  9. Låt svalna och servera ljummen eller kall.

Recept: Tove Nilsson Foto: Charlie Drevstam

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen