Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 september 2018

Toscaäpplen med lättvispad grädde och mandelspån

Toscaäpplen med mandelspån är en dessert som på mormors tid. Servera med fördel de ljumma äpplena tillsammans med lättvispad grädde.

 Namnet på toscadesserten har anor från 1900-talet.
Namnet på toscadesserten har anor från 1900-talet. FOTO: Ove Lindfors

I hösttider finns många goda sätt att äta äpplen på. Mos, paj, kaka eller som här – med toscasmet. Visste du att Tosca är namnet på en opera från sekelskiftet 1900? Operan tros ha gett namn åt toscakakan som började dyka upp i svenska kokböcker på 1930-talet.

Läs också: Saftiga kanelbullar med äppelriv

Redskapen du behöver för att göra egen must

Toscaäpplen

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • Toscasmet
  • 50 g smör
  • 50 g mandelspån
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem mitt itu.
  2. Koka upp socker och vatten. Koka äpplena halvmjuka under lock i lagen. Ta upp och låt rinna av. Lägg äpplena med snittytan upp i en smord ugnsfast form.
  3. Smält smöret. Blanda ner mandelspån, socker, mjöl och grädde. Sjud på svag värme ett par minuter.
  4. Klicka smeten över äpplena.
  5. Gratinera i övre delen av ugnen tills äpplena har fin färg, cirka 12 minuter.

Recept: Caroline Hofberg

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen