Recept 2 maj 2017
Toscakaka med rabarber
Smetig i mitten med härligt knäckig topp. Söt toscakaka tillsammans med syrlig rabarber blir en perfekt kombination.
Det här receptet kommer från Lands Katarina Ekeström, spana in hennes blogg för mer tips & råd.
Rabarber- och toscakaka
Skriv ut
Ingredienser
- Rabarberfyllning
- 450 g rabarber
- 2 msk socker
- 1 tsk grovkrossade kardemummafrön
- Kaksmet
- 100 gram smör
- 1 ½ dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ dl grädde eller mjölk
- Toscatäcke
- 100 gram smör
- 2 dl socker
- 1 dl grädde
- 2 msk vetemjöl
- 200 g blandade frön och nötter t.ex. mandel, hasselnötter, pumpafrö, solrosfrö, vallmofrö
Gör så här:
- Skär rabarbern i bitar och stek hastigt i smör tillsammans med socker och kardemumma. De ska bara bli lite mjuka. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till kaksmeten och ställ att svalna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver och det avsvalnade smöret tillsammans med grädde.
- Smöra, och bröa en form. Jag använde en med avtagbar kant och fäste ett bakplåtspapper i botten. Häll i kaksmeten och fördela rabarbern i formen. Sätt in i ugnen och grädda i 25 min.
- Lägg smör, socker och grädde i en kastrull. Smält och låt småputtra på låg värme några minuter. Vispa i mjölet och koka ytterligare några minuter.
- Grovhacka nötterna och rör i nötter och frön. Ta ut kakan och häll smeten över. Höj ugnstempen till 225 grader och sätt in kakan 10 minuter eller lite mer tills täcket ser vackert gyllenbrunt ut.
- Ta ut och ät ljummen med glass.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.