Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 december 2021

Tranbärsknäcke med hasselnötter

Vilken smart kombination! De syrliga tranbären får lite rundare smaker med hasselnötterna och krispet blir oemotståndligt gott. Recept av Lands matkreatör Caroline Hofberg som verkligen är lyckat! Baka redan i dag!

 Krispigt och smakrikt - en modern variant på knäckebrödet!
Krispigt och smakrikt - en modern variant på knäckebrödet! FOTO: Ove Lindfors

Ett gott knäckebröd är lite av Sveriges svar på den heliga graalen – exceptionellt viktigt. Baka och smaka – det är det värt!

Tranbärsknäcke med hasselnötter

Skriv ut

Ingredienser (cirka 25 stycken):

  • 1 dl hasselnötter
  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 msk nöt– eller rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk mörk eller ljus sirap
  • 1 dl dinkel– eller vetekli
  • 2 dl torkade tranbär
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • Till utbakning:
  • dinkel– eller vetekli

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Grovhacka nötterna. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Blanda i olja, salt, sirap, kli, tranbär och nötter. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Degen behöver inte jäsa.
  4. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela den i 24 bitar och rulla till bollar.
  5. Strö kli på bakbordet och vänd bollarna däri. Kavla ut till tunna kakor som mäter cirka 15 centimeter. Avsluta med kruskakavel eller nagga kakorna med en brödnagg. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
  6. Grädda i mitten av ugnen tills de börjar mörkna i kanten, cirka 5 minuter. Låt kallna på galler utan duk.

Recept av Caroline Hofberg, foto Ove Lindfors

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen