Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 februari

Tuppkaka med mandel

Tuppkaka är en seg och saftig kaka med smak av mandel. Den är extra smidig eftersom ingredienserna ofta redan finns hemma.

 Tuppkakan ska vara lite seg i mitten, det här receptet ger dig prefekt resultat!
Tuppkakan ska vara lite seg i mitten, det här receptet ger dig prefekt resultat! FOTO: Istock

Det sägs att en fiskarehustru på Tupparna i Söderhamns skärgård en gång ville baka en snabb kaka när hon såg att maken hade en gäst med sig i båten på väg in mot hamnen.

Hustrun tog vad hon hade hemma. Det blev en snabb kaka på ägg, socker och vetemjöl. Det blev en tuppkaka.

Det går också bra att göra kakan i långpanna.

Läs också: Saftig sockerkaka med mycket smör

Tuppkaka

Skriv ut

Ingredienser (12 bitar):

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl hel skalad sötmandel eller flarn
  • florsocker
  • vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm.
  3. Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst.
  4. Vänd ned smör och mjöl i äggsmeten. Ju mer du rör om, desto fastare blir kakan. Var därför försiktig eftersom kakan är godare seg och saftig.
  5. Häll smeten i formen. Strö över mandel, hel eller flarn.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Pudra med florsocker. Servera med vispgrädde.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen