Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september 2018

Ugnsbakad aubergine och köttfärs på marockanskt vis

Bjud på Håkan Larssons nordafrikanska variant av moussaka med spännande smak av kanel, kummin och koriander! Du får även tips om vilka drycker som passar bäst till.

 Kanel, kummin och koriander ger en spännande smak till denna variant på moussaka.
Kanel, kummin och koriander ger en spännande smak till denna variant på moussaka. FOTO: Håkan Larsson

Denna aubergine- och köttfärsform får en fantastisk smak av de härliga kryddorna. En perfekt bjudrätt – maffig men inte stark – som du serverar med en fräsch sallad.

Håkan tipsar!

Rätten har flera moment – de är inte svåra men de tar lite tid. Du kan lugnt göra allt klart fram till sista ugnsbakningen och sätta in formen i ugnen medan gästerna äter förrätten.

Bästa vinet till

Ett moget, mjukt och avrundat vin med god kryddighet är vad som krävs här. Prova till exempel:

Portugisiska Alto Pina (6024), 79 kronor.

Periquita Reserva (2560), 99 kronor.

Alkoholfritt: Easy Rider Bulldog Non Alco IPA (1973), 15:90 kronor/33 cl.Läs också: Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten

Marockansk aubergine- och köttfärsform

Skriv ut

Ingredienser (4 personer):

  • Köttfärssås
  • 400 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör till stekning
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2–3 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk malen kummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • Till formen
  • 3–4 stora auberginer, ca 1 kilo
  • 3–4 msk rapsolja till pensling
  • 3–4 tomater
  • 30 g pinjenötter
  • Servering
  • grovhackad koriander
  • blandad sallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det hela mjukt i smör i en rymlig stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek på medelhög värme medan du finfördelar den i pannan. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar och fond och låt puttra ett par minuter.
  2. Krydda med kanel, kummin, torkad koriander och russin. Sjud tills såsen tjocknar och nästan all vätska kokat in. Hacka den färska koriandern och tillsätt den.
  3. Skiva auberginerna på längden i 1 cm tjocka skivor och lägg på ett par bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med olja och ugnsbaka tills de mjuknat, cirka 15 minuter.
  4. Varva aubergine och köttfärssås i en stor ugnsfast form, börja med såsen och avsluta med ett lager aubergine.
  5. Skiva tomaterna och lägg överst. Toppa med pinjenötter.
  6. Ugnsbaka 15–20 minuter tills tomaterna mjuknat och pinjenötterna fått fin färg.
  7. Strö över lite grovhackad koriander och servera med en sallad.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen