Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 augusti 2018

Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller – lyxig husmanskost

God på kräftskivan eller på egen hand. Håkan Larssons lyxiga ugnsomelett med kantareller smakar härligt tillsammans med ett glas öl eller ett fylligt vin. Här får du hans härliga recept.

 Ugnsomelett med kantareller är en klassiker som passar finfint till kräftkalaset.
Ugnsomelett med kantareller är en klassiker som passar finfint till kräftkalaset. FOTO: Håkan Larsson

På kräftskivan kan det vara skönt med något mer matigt i magen när öl och snapsar trillar ner. Här vilar en lyxig kantarellstuvning, med fin liten nötighet från väl hopkokt grädde, på en lättgjord ugnsomelett.

Jättegod serverad även som middag på egen hand.

Håkan tipsar!

Omeletten blir extra fluffig eftersom vitorna vispas för sig, ett bra knep!

Håkan Larssons dryckestips

På kräftskivan passar det fint med öl. Bjuder du det hela på egen hand är ett fylligt vitt perfekt:

Casillero del Diablo Chardonnay (2075), 75 kronor.

Boschendal Chardonnay (6299), 99 kronor.

Alkoholfritt: Eriksberg Hovmästarlager (1954), 11,90 kronor/33 cl.Läs också: Bananglass på två ingredienser och två minuter!

Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller

Skriv ut

Ingredienser (6 personer):

  • 5 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk, 3 procent
  • 2 krm salt
  • ett par varv på vitpepparkvarn
  • smör till formen
  • Svampstuvning
  • 1 liter färska kantareller, rensade
  • 2+2 msk smör
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • Servering
  • sallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form, 20 x 30 cm med höga kanter.
  2. Dela äggen, vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor, vetemjöl, mjölk och kryddor i en annan bunke. Vänd ner vitorna med stora tag så smeten blir luftig.
  3. Häll smeten i formen, grädda längst ner i ugnen till omeletten stannat och fått fin färg. Det tar 20-30 minuter.
  4. Svamp: Dela svamparna i bitar om de är stora. Fräs dem i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt 2 msk smör och stek vidare på högre värme tills kantarellerna börjar ”knäppa”.
  5. Koka ihop grädden, se upp så det inte kokar över eller bränner vid, tills den börjar tjockna och nästan ”spricker”. Ungefär halva mängden ska återstå. Häll grädden över svampen, sjud till lagom stuvningskonsistens, smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp portionsbitar av omeletten på tallrikar och fördela svampstuvningen över. Bjud med blandad sallad.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen