Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 januari

Ugnsrostad lök

Ugnsrostad lök är underbart att servera till färsbiffar, stekt kyckling, korv eller som del i en vegetarisk måltid.

 Lysande tillbehör till mycket. Underbart gott!
Lysande tillbehör till mycket. Underbart gott! FOTO: Katarina Ekeström

Katarina Ekeströms ugnsrostade lök är betydligt knaprigare och godare än den du köper färdig.

Läs också: Kraschad jordärtskocka med chèvresmör

Ugnsrostad lök

Skriv ut

Ingredienser (4 personer)

  • 4 – 12 gula eller röda lökar, antal efter storlek
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk koncentrerad fond. välj grönsaks-, kyckling- eller oxfond beroende på vad den ska serveras till
  • 1 tsk soja
  • 1 nypa timjan, eller några kvistar
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Dela löken på mitten och ta bort skalet. Hetta upp olja i en panna och stek lökhalvorna varsamt till fin färg med snittytan ner. Vänd och gör samma sak på andra sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in löken i panna eller form.
  3. Rör ihop crème fraiche, vin, fond, soja och timjan i en kastrull. Låt koka ihop några minuter för att ta udden av skarpa vintoner. Smaka av med svartpeppar och häll såsen runt lökarna och låt stå tills löken är helt mjuk rakt genom, 15 – 20 minuter.

Recept Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen