Recept 10 januari
Ugnsrostad lök
Ugnsrostad lök är underbart att servera till färsbiffar, stekt kyckling, korv eller som del i en vegetarisk måltid.
Katarina Ekeströms ugnsrostade lök är betydligt knaprigare och godare än den du köper färdig.
Läs också: Kraschad jordärtskocka med chèvresmör
Ugnsrostad lök
Skriv ut
Ingredienser (4 personer)
- 4 – 12 gula eller röda lökar, antal efter storlek
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl vitt vin
- 1 msk koncentrerad fond. välj grönsaks-, kyckling- eller oxfond beroende på vad den ska serveras till
- 1 tsk soja
- 1 nypa timjan, eller några kvistar
- svartpeppar
Gör så här
- Dela löken på mitten och ta bort skalet. Hetta upp olja i en panna och stek lökhalvorna varsamt till fin färg med snittytan ner. Vänd och gör samma sak på andra sidan.
- Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in löken i panna eller form.
- Rör ihop crème fraiche, vin, fond, soja och timjan i en kastrull. Låt koka ihop några minuter för att ta udden av skarpa vintoner. Smaka av med svartpeppar och häll såsen runt lökarna och låt stå tills löken är helt mjuk rakt genom, 15 – 20 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.