Underbar glutenfri kaka med lakrits!
Du behöver inte ens en ugn för att göra den goda och nyttiga glutenfria kakan. Men börja i tid: Kakan ska stå 3 timmar i kylen.
Så gör du glutenfri kaka utan ugn
4 portioner
Till botten:
2 dl russin
5 dadlar, urkärnade
1 msk ekologisk kallpressad kokosolja
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
4 dl solrosfrön
Till fyllning:
5 dl cashewnötter
4 dl lingon, tinade
1 tvättad citron, både rasp och saft
2 msk honung
3 msk ekologisk kallpressad kokosolja
Till topping:
2 dl lingon
2 dl flagad kokos
2 msk lakritspulver
Gör så här:
1. Blötlägg russin i rumstempererat vatten i ca 15 minuter, häll sedan av vattnet till en annan bunke.
2. Kör russin, dadlar, kokosolja och vaniljpulver i matberedaren till en smet. Häll i solrosfröna och kör tills du har en ganska fuktig grovkornig deg. Späd eventuellt med lite av blötläggningsvattnet om det känns torrt.
3. Tryck ut degen jämnt och gör en hög kant i springformen. Ställ den kallt medan du gör fyllningen.
4. Fyllning: Kör cashewnötterna i matberedaren tills de blir ett mjöl. Lägg i lingon och kör till en jämn smet. Lägg i citronrasp, citronjuice, honung och sist kokosoljan och kör i ytterligare någon minut.
5. Häll fyllningen i springformen och låt stå i kylen i minst tre timmar före servering.
6. Toppa med flagad kokos, lingon och lakritspulver.
Recept: Malin Söderström