Underbar kantarellpaj med brie – som kan lagas i förväg!
Kantarellpaj med brie, ja – det är precis så gott som det låter. Håkan Larssons underbara recept blir lätt sensommarens favorit. Du får även tips om vilka drycker som passar bäst till.
En underbar paj där vår finaste svamp får extra kick av brieosten. Kan lagas i förväg och ljummas i 70° ugn inför servering. Både säsongs- och smakmässigt är den här pajen utmärkt som matigare inslag på en kräftskiva, där öl och snapsar kan behöva något substantiellt att landa i.
Håkan Larssons bästa dryckestips!
Njuter du pajen på egen hand, välj en fatlagrad chardonnay med generös persikofrukt:
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (6463), 89 kronor.
Dryckestips till kräftskivan
På kräftskivan dukar du upp din egen favoritöl, gärna från ett lokalt bryggeri, och kanske en god snaps.
Men glöm inte vinet, som många i dag föredrar. Till de salta, dilldoftande skaldjuren ska vinet vara friskt och lätt med pigga syror. Det handlar om robusta smaker, och alltför dyra och subtila viner är bortkastat, tycker jag. Här är några viner som passar fint på skivan:
Pierre Chavin Sauvignon Colombard Gros Manseng (2297), 69 kronor.
Jose Galo Verdejo (6291), 87 kronor.
The Crossings Sauvignon Blanc (6276), 89 kronor.
Leitz Eins Zwei Dry Riesling (5822), 99 kronor.
Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), 69 kronor.Läs också: Smörstekta kantareller på toast
Underbar kantarellpaj med brie
Ingredienser (4-6 bitar):
- Pajdeg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 125 g kylskåpskallt smör i tärningar
- 2 msk iskallt vatten
- Fyllning
- 300-400 g kantareller
- 1 rödlök
- 2 msk smör till stekning
- 1-2 krm salt
- 1 krm nymalen vitpeppar
- 1 tsk torkad timjan
- 150-200 g brie
- 2 ägg
- 2 dl mellangrädde
- 3-4 msk hackad gräslök
- Servering
- blandad grönsallad dressad i lite citronolja och salt
Gör så här:
- Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.
- Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, krydda med salt, peppar och timjan.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i 200 grader i ugn cirka 10 minuter, ta ut och höj värmen till 225 grader.
- Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt gräslöken och häll över det hela. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 minuter innan du serverar med sallad.