Recept 27 september 2017
Underbara Claras miljösmarta kanellingonbullar
Ett fantastiskt recept med lingon, som ger kanelbullarna en lätt syrlig smak och gör dem lite extra saftiga och goda. Underbara Clara har bakat med Kungsörnens Vänligare Vete, ett mjöl som har 20 procent mindre klimatpåverkan än vanligt mjöl.
Läs också: Saftigaste kanelbullarna – här är receptet
Kanellingonbullar
Skriv ut
Ingredienser: (40 stycken)
- 3 dl mjölk
- 50 gram jäst
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ägg
- 100 gram rumstempererat smör, i bitar
- 10–12 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 100 gram smör
- ½ dl strösocker
- 1 msk kanel
- 2 dl lingonsylt (gärna hemmagjord på svenska lingon)
- Topping:
- 2 msk ljus sirap
- 1 msk vatten
Gör så här:
- Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
- Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner.
- Blanda ner socker, ägg och smör.
- Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller i 10–15 minuter för hand tills degen känns smidig.
- Låt jäsa övertäckt med en bakduk i cirka 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.
- Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
- Rör ihop smör, socker och kanel. Bred ut över rektanglarna. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt.
- Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader i 7–10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på ett galler.
- Precis innan servering: Blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.