Urgott dra-isär-bröd med smak av pesto & ost
Den här mackan i form av ett ”dra-isär-bröd” är något alldeles extra. Hemligheten stavas pesto och ost. Receptet kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström.
Läs också: Surdegsgrunden – så här gör du den
Ibland är det små detaljer som verkligen gör skillnad. I det här fallet handlar det till stor del om hur brödet skärs. Baka små vridna surdegsbaguetter eller ett helt stort bröd – båda fungerar lika bra.
Skär brödet rätt
Det viktiga är att brödet ska skäras i ett rutmönster. Inte rakt igenom utan skåras djupt för att ge plats för osten och peston. När brödet är fyllt placeras det i ugnen.
Osten smälter, peston doftar och när brödet kommer ut tar man tag i en av de små fyrkanterna i rutmönstret och drar. Så gott!
Läs också: Baka tunnbröd som i DalarnaLäs också: 4 myter om bröd – så här säger dietisten
Dra-isär-bröd med smak av pesto & ost
Ingredienser
- Dra-isär-bröd:
- 1 liten surdegsbaguette, ungefär som en halv stor
- 1 mozzarellaost, 125 g
- 3 – 4 matskedar pesto, egengjord eller färdigköpt
- Pesto:
- 50 g pinjenötter
- 1 kruka basilika
- 1 – 1 ½ dl olivolja
- 1 – 1 ½ dl färskriven parmesanost
- 1 riven vitlöksklyfta
- salt
Gör så här
- Vi börjar med peston som är en klassisk variant. I matberedare blir det enkelt att reglera hur finfördelad man vill ha den, men den går också att göra i mortel.
- Lägg pinjenötterna i matberedarens behållare tillsammans med basilika och olja. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Stäng av och blanda i ost och vitlök. Smaka av med lite salt.
- Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett rutmönster rakt över brödet.
- Häll av vätskan från mozzarellan och torka av den. Skär tunna skivor och fyll skårorna i brödet. Fortsätt att fylla skårorna med pesto. Det här är ingen exakt vetenskap utan du tar så mycket som du själv vill.
- Lägg in brödet i ugnen och låt stå tills osten smälter vilket tar ungefär 5 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.