Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 mars 2018

Urgott dra-isär-bröd med smak av pesto & ost

Den här mackan i form av ett ”dra-isär-bröd” är något alldeles extra. Hemligheten stavas pesto och ost. Receptet kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström.

 Försvinnande gott bröd fyllt med pesto – lika gott till vardags som till fest. Foto: Katarina Ekeström
Försvinnande gott bröd fyllt med pesto – lika gott till vardags som till fest. Foto: Katarina Ekeström

Läs också: Surdegsgrunden – så här gör du den

Ibland är det små detaljer som verkligen gör skillnad. I det här fallet handlar det till stor del om hur brödet skärs. Baka små vridna surdegsbaguetter eller ett helt stort bröd – båda fungerar lika bra.

Skär brödet rätt

Det viktiga är att brödet ska skäras i ett rutmönster. Inte rakt igenom utan skåras djupt för att ge plats för osten och peston. När brödet är fyllt placeras det i ugnen.

Osten smälter, peston doftar och när brödet kommer ut tar man tag i en av de små fyrkanterna i rutmönstret och drar. Så gott!

Läs också: Baka tunnbröd som i DalarnaLäs också: 4 myter om bröd – så här säger dietisten

Dra-isär-bröd med smak av pesto & ost

Skriv ut

Ingredienser

  • Dra-isär-bröd:
  • 1 liten surdegsbaguette, ungefär som en halv stor
  • 1 mozzarellaost, 125 g
  • 3 – 4 matskedar pesto, egengjord eller färdigköpt
  • Pesto:
  • 50 g pinjenötter
  • 1 kruka basilika
  • 1 – 1 ½ dl olivolja
  • 1 – 1 ½ dl färskriven parmesanost
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • salt

Gör så här

  1. Vi börjar med peston som är en klassisk variant. I matberedare blir det enkelt att reglera hur finfördelad man vill ha den, men den går också att göra i mortel.
  2. Lägg pinjenötterna i matberedarens behållare tillsammans med basilika och olja. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Stäng av och blanda i ost och vitlök. Smaka av med lite salt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett rutmönster rakt över brödet.
  4. Häll av vätskan från mozzarellan och torka av den. Skär tunna skivor och fyll skårorna i brödet. Fortsätt att fylla skårorna med pesto. Det här är ingen exakt vetenskap utan du tar så mycket som du själv vill.
  5. Lägg in brödet i ugnen och låt stå tills osten smälter vilket tar ungefär 5 minuter.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen