Recept 19 maj 2020
Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm
Saftiga, lena och alldeles, alldeles underbara! De här vaniljbullarna överträffar det mesta man har ätit i bullväg.
Bakdrottningen Frida Skattberg har slagit till med ännu ett magiskt recept i långpanna, en av hennes specialiteter som hon har skrivit en hel bakbok om. Baka i långpanna deluxe heter boken och den gör onekligen skäl för namnet. Det är bland annat de här vaniljbullarna ett bevis på. Bara gör!
Läs också: Ryttarkaka – superreceptet!
Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm
Skriv ut
Ingredienser (24 bullar):
- Vaniljkräm
- 3 dl mjölk
- 3 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 msk majsstärkelse
- 1/2 tsk vaniljpulver
- Vaniljsmör
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl farinsocker
- 2 msk vaniljsocker
- Bulldeg
- 3 dl kall standardmjölk
- 30 g jäst
- 3/4 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 ägg
- 10–11 dl vetemjöl special
- 100 g rumsvarmt smör
- Sockerlag
- 1 dl strösocker
- 3/4 dl vatten
- Garnering
- pärlsocker
Gör så här:
- Börja med vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
- Tillsätt vaniljpulver och rör ihop. Låt svalna.
- Gör vaniljsmöret. Vispa samman samtliga ingredienser till en slät kräm. Ställ åt sidan så länge.
- Fortsätt med bullarna. Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i mjölken. Häll i en skål, gärna i kitteln till din köksassistent om du har en sådan. Blanda ner och rör ihop resten av bullingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, cirka 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen är färdig när den släpper från bunkens kanter.
- Kavla ut degen till en rektangel på 35×70 cm på ett lätt mjölat bakbord. Bred vaniljsmöret på degen och stryk sedan över hälften av vaniljkrämen.
- Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i 24 lika tjocka skivor och fördela dem jämnt med lite luft mellan varje i långpannan. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda medan bullarna gräddas.
- Ta ut plåten och spritsa i den sista vaniljkrämen i bullarna. Pensla sockerlagen på de nygräddade bullarna direkt efter att du spritsat i vaniljkrämen. Toppa med pärlsocker och låt sedan svalna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.