Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 februari

Vaniljbullar med smörfyllning

Ägna helgen åt att baka ljuvliga vaniljbullar med en riktigt saftig fyllning av smör och vaniljsocker.

 Vaniljbullar har rena och fantastiskt goda smaker.
Vaniljbullar har rena och fantastiskt goda smaker. FOTO: Mostphotos

En nybakad varm bulle och ett stort glas kall mjölk kan vara det godaste som finns i fikaväg.

Bullfyllningen kan varieras på en rad olika vis: Med kanel, kardemumma, mandelmassa – eller som här, med vaniljsocker.

Läs också: Saftiga saffransbullar med mandelmassa

Vaniljbullar

Skriv ut

Ingredienser (24 st):

  • 150 g smör
  • 14 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 6 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Degen: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till en fingervarm vätska.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll vätskan över jästen och rör runt så jästen löses upp.
  3. Tillsätt socker och salt.
  4. Blanda i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunken men ändå är lite kladdig.
  5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  6. Baka ut: Kavla ut hälften av degen på en väl mjölad yta.
  7. Bre hälften av smöret över den utkavlade degen. Blanda ihop socker och strösocker. Strö hälften av blandningen över smöret.
  8. Rulla ihop degen och skär i tolv bitar.
  9. Lägg bitarna i bullpapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter.
  10. Upprepa samma steg med den andra deghalvan.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Vispa upp ägg och pensla bullarna. Strö på pärlsocker.
  13. Grädda i övre delen av ugnen tills bullarna fått fin färg, ca 8 minuter.
  14. Njut ännu varma med ett stort glas mjölk!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen