Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 augusti

Vaniljbullar med vaniljkräm

Älskade vaniljbulle! Så fluffig och läcker med sin fyllning av vaniljkräm.

 Smarriga vaniljbullar – eller solbullar – med vaniljkräm sätter guldkant på kaffestunden!
Smarriga vaniljbullar – eller solbullar – med vaniljkräm sätter guldkant på kaffestunden! FOTO: Istock

En klassisk bulle – blir det bättre än så till kaffet? Vaniljbullar, eller så kallade solbullar, är inte alls svåra att baka och går utmärkt att frysa in.

Tips! Hinner du inte göra vaniljkräm från grunden kan du använda en färdig/pulverkräm.Läs också: Spana in alla våra härliga kantarellrecept!

Vaniljbullar

Skriv ut

Ingredienser:

  • Vaniljkräm
  • 5 dl mjölk (3 procentig)
  • 1 vaniljstång
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl maizenamjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • Deg
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 150 g smör, rumsvarmt, skuret i kuber
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1-1,3 l vetemjöl special
  • florsocker

Gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull och koka upp tillsammans med mjölken.
  2. Vispa äggulor, strösocker och maizena luftigt med elvisp. Häll i mjölken lite i taget under vispning.
  3. Häll blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt – vispa hela tiden. Se upp så blandningen inte kokar. Häll i en kall skål så snart såsen tjocknat. Tillsätt smör, låt smälta och ställ kallt.
  4. Bullar: Mortla kardemummakärnorna och värm tillsammans med mjölken tills den är ljummen (37 grader).
  5. Smula ner jästen i en bunke och blanda i mjölk, strösocker, salt, smör och ägg.
  6. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30-40 minuter tills den är dubbelt så stor.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Lägg degen på mjölat bakbord. Dela den i ca 16 bitar och rulla dem lätt till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs bullarna under duk till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
  9. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och fyll varje bulle med lite kräm. Har du ingen sprits kan du göra en liten grop i bullen och skeda ner vaniljkräm.
  10. Grädda bullarna i ca 7-8 minuter i ugnen. Pudra över florsocker när de svalnat.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen