Recept 5 maj
Vaniljrutor
En dröm! Så kan man beskriva Cecilia Hagerling Larssons recept på vaniljrutor som verkligen kombinerar utsökta smaker med ett smart bakningssätt. Väl värt att testa.
Vaniljhjärtan i långpanna. Krämig vaniljfyllning i mitten med frasig mördeg på toppen. Du kan använda Marsánkräm istället för vaniljkräm om du vill förenkla receptet. Receptet kommer från Cecilia Hagerling Larssons bakbok Baka i långpanna som är utgiven av Semic 2023.
Vaniljrutor
Skriv ut
Ingredienser (cirka 20 bitar)
- Vaniljkräm:
- 1 vaniljstång
- 5 dl mjölk
- 6 äggulor
- 90 g strösocker (1 dl)
- 36 g Maizena (4 1⁄2 msk)
- 22 g smör, rumsvarmt (1 1⁄2 msk)
- 1/2 krm salt
- Botten:
- 375 g smör, kallt
- 450 g vetemjöl (7 1⁄2 dl )
- 180 g strösocker (2 dl)
- 1/2 tsk kardemumma, nymortlad
- 3/4 msk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 dl mandelspån
- Servering:
- Florsocker
Gör så här
- Vaniljkräm:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt stå 5–10 minuter.
- Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila ner vaniljmjölken i smeten.
- Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka 1 minut när den tjocknat. Vispa hela tiden.
- Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
- Låt krämen svalna helt.
- Mördeg:
- Värm ugnen till 200 grader och klä en långpanna, 20 × 30 cm, med bakplåtspapper.
- Skär smöret i tärningar. Lägg smör, mjöl, socker, kardemumma, bakpulver och salt i en matberedare och mixa ihop till en smulig massa. Eventuellt får du mixa i två omgångar om allt inte får plats i en och samma omgång i mixern.
- Kavla eller tryck ut hälften av degen i långpannan. Förgrädda i ugnen i 15–20 minuter.
- Bred över vaniljkrämen i ett jämnt lager över bottnen, ev. får du vispa upp krämen med elvisp om den ”stelnat”. Smula resten av degen över vaniljkrämen och strö på mandelspån.
- Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter.
- Låt svalna och pudra över florsocker.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.