Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 maj

Vaniljrutor

En dröm! Så kan man beskriva Cecilia Hagerling Larssons recept på vaniljrutor som verkligen kombinerar utsökta smaker med ett smart bakningssätt. Väl värt att testa.

 Riktigt gott med kakor som bakas i långpanna.
Riktigt gott med kakor som bakas i långpanna. FOTO: Helén Pe

Vaniljhjärtan i långpanna. Krämig vaniljfyllning i mitten med frasig mördeg på toppen. Du kan använda Marsánkräm istället för vaniljkräm om du vill förenkla receptet. Receptet kommer från Cecilia Hagerling Larssons bakbok Baka i långpanna som är utgiven av Semic 2023.

Vaniljrutor

Skriv ut

Ingredienser (cirka 20 bitar)

  • Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 36 g Maizena (4 1⁄2 msk)
  • 22 g smör, rumsvarmt (1 1⁄2 msk)
  • 1/2 krm salt
  • Botten:
  • 375 g smör, kallt
  • 450 g vetemjöl (7 1⁄2 dl )
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 1/2 tsk kardemumma, nymortlad
  • 3/4 msk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl mandelspån
  • Servering:
  • Florsocker

Gör så här

  1. Vaniljkräm:
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt stå 5–10 minuter.
  4. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila ner vaniljmjölken i smeten.
  5. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka 1 minut när den tjocknat. Vispa hela tiden.
  6. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
  7. Låt krämen svalna helt.
  8. Mördeg:
  9. Värm ugnen till 200 grader och klä en långpanna, 20 × 30 cm, med bakplåtspapper.
  10. Skär smöret i tärningar. Lägg smör, mjöl, socker, kardemumma, bakpulver och salt i en matberedare och mixa ihop till en smulig massa. Eventuellt får du mixa i två omgångar om allt inte får plats i en och samma omgång i mixern.
  11. Kavla eller tryck ut hälften av degen i långpannan. Förgrädda i ugnen i 15–20 minuter.
  12. Bred över vaniljkrämen i ett jämnt lager över bottnen, ev. får du vispa upp krämen med elvisp om den ”stelnat”. Smula resten av degen över vaniljkrämen och strö på mandelspån.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter.
  14. Låt svalna och pudra över florsocker.

Recept Cecilia Hagerling Larsson, från bakboken Baka i långpanna (Semic) 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen