Recept 9 november 2021
Vardagsgratäng med skinka
Rustika recept med rejäla ingredienser. Maten från finska gården Marieberg i Finland är tidlös men smakrik. Här bjuds på en enkel vardagsgratäng med skinka.
Lokala råvaror efter säsong och riktigt smör och grädde. Så har man lagat mat i generationer på gården Marieberg i finska Ingå sex mil väster om Helsingfors.
Nu har recepten samlats i kokboken Tack för maten, mamma.
– Jag minns hur jag stod bredvid mamma vid spisen för att se hur hon gjorde, säger Carola Landers som ligger bakom bokens recept.
Vardagsgratäng med skinka
Skriv ut
Ingredienser (5–6 personer)
- 300 g rökt skinka i strimlor
- 8–10 potatisar i stavar
- 1 gul lök
- 1 purjolök
- 5 dl buljong
- 1 dl grädde
- riven ost
- salt och peppar
Gör så här:
- Hacka lök och purjolök och svetta (stek utan att få färg) dem lätt.
- Varva potatis, skinka och lökblandning i en ugnsform.
- Blanda buljong, grädde och kryddor och häll över.
- Toppa med riven ost.
- Baka 45 minuter i ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och gratängen fått lite färg
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.