Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 november

Vardagsgratäng med skinka

Rustika recept med rejäla ingredienser. Maten från finska gården Marieberg i Finland är tidlös men smakrik. Här bjuds på en enkel vardagsgratäng med skinka.

 En rejäl vardagsgratäng för hungriga magar.
En rejäl vardagsgratäng för hungriga magar. FOTO: Tack för maten, mamma

Lokala råvaror efter säsong och riktigt smör och grädde. Så har man lagat mat i generationer på gården Marieberg i finska Ingå sex mil väster om Helsingfors.

Nu har recepten samlats i kokboken Tack för maten, mamma.

– Jag minns hur jag stod bredvid mamma vid spisen för att se hur hon gjorde, säger Carola Landers som ligger bakom bokens recept.

 Förutom traditionella recept innehåller boken Tack för maten, mamma av Daniela Andersson en mängd tips och råd om matlagning, odling och råvaror.
Förutom traditionella recept innehåller boken Tack för maten, mamma av Daniela Andersson en mängd tips och råd om matlagning, odling och råvaror. FOTO: Daniela Andersson

Vardagsgratäng med skinka

Skriv ut

Ingredienser (5–6 personer)

  • 300 g rökt skinka i strimlor
  • 8–10 potatisar i stavar
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 5 dl buljong
  • 1 dl grädde
  • riven ost
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Hacka lök och purjolök och svetta (stek utan att få färg) dem lätt.
  2. Varva potatis, skinka och lökblandning i en ugnsform.
  3. Blanda buljong, grädde och kryddor och häll över.
  4. Toppa med riven ost.
  5. Baka 45 minuter i ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och gratängen fått lite färg

Recept: Carola Landers

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen