Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 mars 2018

Världens bästa köttfond

Med en bra fond blir såsen mycket godare. Butiksköpt fungerar riktigt bra men vill du lyfta såsen till en ny smaknivå så gör du din egen. Lands bloggare Katarina Ekeström vet hur du lyckas.

 En mustig köttfond gör sås och grytor till en succé.
En mustig köttfond gör sås och grytor till en succé. FOTO: Katarina Ekeström

Utgå från ben och så kallade paryrer; bortputsade bitar från styckningen. Bitarna får inte vara blodiga. Starten ska vara ben och fina bitar som inte passar till färs eller annat.

Bitarna ska heller inte vara för stora. Dela eller såga isär.

Rosta benen till fonden

Rosta ben och puts tillsammans med grönsaker innan allt får sjuda i gryta på platta eller i ugnen på låg värme. Rosten ska vara varsam, inget får brännas eftersom det kan göra fonden besk i smaken.

Grönsaksbasen är densamma som alltid när det handlar om att smaksätta kötträtter från grunden: Morot, lök, selleri och en rad örtkryddor. Dessutom får fonden en touch av tomat.

Läs också: Så gör du världens godaste rödvinssås

Världens bästa köttfond

Skriv ut

Ingredienser

 • 4-5 kg ben och puts, av nöt eller vilt
 • 2 gula lökar
 • 1 purjolök
 • 3 hela vitlöksklyftor
 • 2 stora morötter
 • 4 stjälkar selleri
 • 1 lagerblad
 • ½ tsk timjan
 • 12 vitpepparkorn
 • ½ dl tomatpuré

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ben och puts med ett par matskedar rapsolja och rosta den varsamt i ugnen på en plåt.
 2. Ansa och skär grönsakerna i bitar. Låt de brynas med på plåten en stund innan du flyttar över alltihop till en stor kastrull eller emaljerad gryta. Lägg i kryddorna och blanda i tomatpurén.
 3. Täck med vatten och ställ in i ugn på låg värme, ca 115 grader. Alternativt sjud på spisen. Lock ska på i båda fallen. Skumma ytan då och då och fyll på vatten med jämna mellanrum så att kött och grönsaker alltid är täckta.
 4. Låt stå 8-10 timmar. Sila av och kyl. I det här läget kan fonden tyckas smaklös. Mycket beror på att den är osaltad, men jag reducerar den oftast rejält för att koncentrera smakerna.
 5. Från ett utgångsläge med ungefär 4 liter fond kokar jag ihop den till hälften. Mycket jobb för liten utdelning kan man tycka, men det blir fantastiskt gott. Kul att i alla fall testa om det finns tillgång till ben och puts.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen