Världens bästa rödvinssås
En riktigt god sås lyfter maten – men kan vara svår att lyckas med. Lands bloggare Katarina Ekeström har skapat den perfekta rödvinssåsen som har ”det”.
När ett rött vin är en grundingrediens i maten så finns det några tips för att hitta rätt i valet av vilket. Välj vin från grupperna fylligt & smakrikt eller kryddigt & mustigt, gärna ett äldre, och gärna ett vin från samma region som rätten du lagar.
Köttfond till såsen
För att få såsen riktigt god behövs en bra fond. Laga Katarinas som du hittar här, eller köp en bra i butik. Välj inte på vana utan testa olika. Det gör stor skillnad.
I Katarinas recept här nedan ingår svamp. Vill du inte ha den mustiga smaken utesluter du helt enkelt svampen.
Läs också: Lyckas med klassikern oxfilé med potatisgratängLäs också: Urgod chokladfondant – med ostLäs också: Så gör du en smarrig Bœuf bourguignon
Världens bästa rödvinssås
Ingredienser
- 1 näve torkad svamp, exempelvis karljohan eller trattkantareller
- 2 schalottenlökar
- 4 dl rött vin
- 1 tsk balsamvinäger
- ett par kvistar färsk timjan
- 5 dl god köttfond
- salt
- svartpeppar
- smör
- (ev en liten bit rökt sidfläsk)
Gör så här
- Lägg svampen i blöt en halvtimma. Krama ur den och finhacka.
- Finhacka löken. Var noggrann om du vill behålla bitarna utan att sila såsen. Stek lök och svamp i smör. Löken ska bli gyllenbrynt, men bryn den långsamt så att smaken blir söt och mustig. Häll på vinet, vinäger och timjan. Vill du ha såsen extra mustig lägger du i en liten, liten bit rökt sidfläsk också. Reducera till hälften.
- Ta upp det rökta fläsket. Tillsätt fonden och koka ner såsen tills det är ca 4 dl kvar. Smaka av med salt och svartpeppar. Nu kan såsen silas om du vill ha den helt slät, men jag behåller oftast bitarna i. Avsluta med att röra i en klick smör.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.