Västerbottenkroketter
Den särdeles goda smaken av västerbottensost tillsammans med ett frasigt hölje och en pigg majjo, det blir genuint gott! Svenska smaker i varje tugga - perfekt!
Smakstinn smårätt som kommer ge mersmak för alla som har förmånen att få smaka. Västerbottensosten står för det grundläggande i smaken och sedan fylls det på med fras och majjo – rejält gott! Receptet kommer från kokboken Svenska smårätter, från fredagsmys till mingelfest, som är skapad av Maria Dahlquist och Maria Richardsson.
Tips!
Panko är ett asiatiskt jäst vetebröd som strimlats till fluffiga flingor och resultatet blir krispigare än vanligt ströbröd. Det går utmärkt att göra eget panko på vitt matbröd som torkas länge i ugnen på låg temperatur. Kroketterna kan värmas i efterhand på 175 grader i 10 minuter.
Västerbottenkroketter med gräslöksmajjo
Ingredinser (25 stycken):
- 1 kg mjölig potatis
- 50 g smör
- 100 g riven Västerbottensost
- salt och peppar
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl panko
- 1 liter neutral olja
- Gräslöksmajjo:
- 1 knippe gräslök
- 1 burk majonnäs
- ½ citron
- Salt
Gör så här:
- Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Mosa med en stöt. Blanda i smör, ost, salt och peppar. Låt moset kallna helt.
- Forma moset till bollar. Lägg mjöl i en skål, vispa upp äggen i en annan och pankon i en tredje. Rulla bollarna först i mjölet, sedan i äggen och sist i pankon.
- Hetta upp oljan till 175 grader och fritera bollarna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med gräslöksmajjo.
- Mixa gräslök och majonnäs med en stavmixer. Smaka av med färskpressad citronsaft och salt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.