Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 31 mars 2022

Västerbottenkroketter

Den särdeles goda smaken av västerbottensost tillsammans med ett frasigt hölje och en pigg majjo, det blir genuint gott! Svenska smaker i varje tugga - perfekt!

 Se så frasiga och goda! Njutning i varje tugga minsann!
Se så frasiga och goda! Njutning i varje tugga minsann! FOTO: Maria Richardsson

Smakstinn smårätt som kommer ge mersmak för alla som har förmånen att få smaka. Västerbottensosten står för det grundläggande i smaken och sedan fylls det på med fras och majjo – rejält gott! Receptet kommer från kokboken Svenska smårätter, från fredagsmys till mingelfest, som är skapad av Maria Dahlquist och Maria Richardsson.

Tips!

Panko är ett asiatiskt jäst vetebröd som strimlats till fluffiga flingor och resultatet blir krispigare än vanligt ströbröd. Det går utmärkt att göra eget panko på vitt matbröd som torkas länge i ugnen på låg temperatur. Kroketterna kan värmas i efterhand på 175 grader i 10 minuter.

Västerbottenkroketter med gräslöksmajjo

Skriv ut

Ingredinser (25 stycken):

  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 100 g riven Västerbottensost
  • salt och peppar
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl panko
  • 1 liter neutral olja
  • Gräslöksmajjo:
  • 1 knippe gräslök
  • 1 burk majonnäs
  • ½ citron
  • Salt

Gör så här:

  1. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordent­ligt. Mosa med en stöt. Blanda i smör, ost, salt och peppar. Låt moset kallna helt.
  2. Forma moset till bollar. Lägg mjöl i en skål, vispa upp äggen i en annan och pankon i en tredje. Rulla bollarna först i mjölet, sedan i äggen och sist i pankon.
  3. Hetta upp oljan till 175 grader och fritera bollarna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med gräslöksmajjo.
  4. Mixa gräslök och majonnäs med en stavmixer. Smaka av med färskpressad citronsaft och salt.

Recept: Maria Dahlquist Foto: Maria Richardsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen