Recept 21 december 2022
Västerbottensjansson med purjolök
I år blir Jansson extra lyxig med god smak av purjolök och Västerbottensost. Himmel, så gott!
Lands Carolina Hofbergs tipsar om en ny Jansson-favorit. Kan bli julbordets höjdpunkt!
Läs också: God griljering till julskinkan
Västerbottensjansson med purjolök
Skriv ut
Ingredienser (8 bufféportioner)
- 500 g purjolök (cirka 2 medelstora)
- Smör till stekning
- 1 kg potatis av mjölig sort
- 1 ask ansjovisfiléer, 125 g (även spadet)
- 3 dl grovriven Västerbottensost
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk, 3 %
- 3 msk ströbröd
- 3 msk smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och strimla purjolöken. Mjukstek den sakta i smör, cirka 15 minuter. Låt svalna.
- Skala potatisen och skär i tunna strimlor.
- Varva potatis, purjolök, ansjovisfiléer och ost i en smord ugnsfast form. Börja och avsluta med ett lager potatis.
- Häll på grädde och mjölk. Droppa över cirka 3 msk av ansjovisspadet. Strö över ströbröd och klicka på smör.
- Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och Jansson har fin färg, cirka 50 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.