Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 december 2022

Västerbottensjansson med purjolök

I år blir Jansson extra lyxig med god smak av purjolök och Västerbottensost. Himmel, så gott!

 Extra smakrik Jansson med Västerbottensost.
Extra smakrik Jansson med Västerbottensost.

Lands Carolina Hofbergs tipsar om en ny Jansson-favorit. Kan bli julbordets höjdpunkt!

Läs också: God griljering till julskinkan

Västerbottensjansson med purjolök

Skriv ut

Ingredienser (8 bufféportioner)

  • 500 g purjolök (cirka 2 medelstora)
  • Smör till stekning
  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1 ask ansjovisfiléer, 125 g (även spadet)
  • 3 dl grovriven Västerbottensost
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och strimla purjolöken. Mjukstek den sakta i smör, cirka 15 minuter. Låt svalna.
  2. Skala potatisen och skär i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, purjolök, ansjovisfiléer och ost i en smord ugnsfast form. Börja och avsluta med ett lager potatis.
  4. Häll på grädde och mjölk. Droppa över cirka 3 msk av ansjovisspadet. Strö över ströbröd och klicka på smör.
  5. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och Jansson har fin färg, cirka 50 minuter.

Recept: Caroline Hofberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen