Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 mars

Västerbottenslax

Saftig, ugnsbakad lax under ett ostdoftande täcke. Ja, det är precis så gott som det låter.

 Västerbottenslax i ugn, vackert och vansinnigt gott.
Västerbottenslax i ugn, vackert och vansinnigt gott. FOTO: Katarina Ekeström

En våraktig och festlig allt i ett-rätt med smaker som smälter i munnen. Lax och Västerbottensost – det kan inte bli bättre!

Läs också: Kasslergratäng – ljuvligt recept

Västerbottenslax i ugn

Skriv ut

Ingredienser (5-6 personer):

  • 1 kg hel laxfilé
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 100 g Philadelphiaost
  • 100 g Västerbottensost, fint riven
  • ½ citron, saft + finrivet skal
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • 1 dl kycklingbuljong
  • Fänkålssallad
  • 1 stor fänkål
  • citron
  • olivolja
  • salt
  • Tillbehör
  • potatis
  • grön sparris

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta laxsidan lätt. Blanda crème fraiche, färskost, Västerbottensost, citronsaft, rivet skal och peppar. Lägg i form och bred blandningen jämnt över laxsidan. Sätt in i ugnen.
  2. Efter 10 minuter hälls buljongen som en bottenskyla i formen eventuellt tillsammans med lite extra pressad citron. Laxen är klar när den fått fin färg och nått en innertemperatur på 56 grader.
  3. Skär eller hyvla fänkålen tunt på en mandolin. Salta lätt, pressa över citron och droppa på lite olivolja. Vänd runt och servera med laxen. Dessutom potatis och grön sparris som kan rostas vid sidan av laxen i ugnen.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen