Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 oktober 2017

Vätskeersättning - din räddare i nöden efter vinterkräksjukan

Att få vinterkräksjukan är nästan mer regel än undantag numer, även om kanske inte alla i familjen drabbas. Skaffa ett par liter vätskeersättning hemma så du är redo när krisen är över.

FOTO: DrGrounds

Tecken på vätskebrist är att du är torr i munnen, törstig, kissar lite och har mörk urin. Det viktigaste vid magsjuka är att motverka förluster av vätska och salt så att du inte får vätskebrist.

Läs också: Så motar du vinterkräksjukan i grind!

Mer än två liter vätska per dygn

En frisk vuxen person behöver dricka ungefär två liter per dygn, men om du blir magsjuk behöver du öka på mängden för att ersätta den vätska som förloras.

Undvik vissa drycker

Om det är varmt eller om du har feber, kan du behöva dricka ännu mer. Undvik mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré.

Rätt dosering!

Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.

Läs också: Vinterkräksjukan – vad är sant och vad är falskt?

Vätskeersättning

Skriv ut

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Blanda avsvalnat vatten, socker och salt. (Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar.)
  3. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
  4. Receptet är för alla åldrar - även vuxna. Om du vill ha ersättning för barn under ett år så köp hellre på apotek så att du får rätt dosering.

Recept: www.1177.se

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen