Recept 12 mars 2019
Chokladkaka med rödbetor
Rödbetor och mörk choklad är en oväntat lyckad kombination av smaker. I denna kaka blir de bästa vänner!
Morotskaka är det ingen som höjer på ögonbrynen åt, men en chokladkaka med rårivna rödbetor är faktiskt inte så knasigt det heller!
Flytande honung ersätter det vita sockret och ljust dinkelmjöl gör jobbet i stället för vetemjöl. Det här blir en smaskig fikastund med lite nyttigare råvaror, helt enkelt!
Läs också: Saftigt glutenfritt rödbetsbröd med vacker färg
Chokladkaka med rödbetor
Skriv ut
Ingredienser:
- 3,75 dl ljust dinkelmjöl
- 1,5 dl olivolja
- 1,25 dl lönnsirap eller flytande honung
- 250 g råa rödbetor
- 50 g mörk choklad 75 %
- 3 ägg
- 5 msk kakao
- 1 msk kokosflingor
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 krm havssalt
Gör så här:
- Sätt ugnen till 180 grader.
- Hacka chokladen. Skala och riv rödbetorna.
- Värm oljan på låg värme i en kastrull. Tillsätt chokladhack och lönnsirap/honung i kastrullen under omrörning. När chokladen har smält, ta av från plattan.
- Blanda ned rödbetorna i kastrullen.
- Vispa upp äggen och häll dem i kastrullen.
- Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål. Rör ner mjölblandningen i rödbetssmeten.
- Smörj en sockerkaksform med olja och bröa den med kokosflingorna.
- Häll kaksmeten i formen.
- Grädda i 25–30 minuter. Kakan ska bli lite mörk i färgen, pricka upp på ytan och vara kladdig inuti.
- Ät kakan varm eller kylskåpskall med vispad grädde eller kokosgrädde.