Baka med vildjäst – så gör du din egen
Att göra jäst hemma av torkad frukt är inte svårt. Bröd och bullar får också en väldigt god och lite mildare smak än av ”vanlig” surdeg. Så gör du vildjäst.
Det är pyssligt att baka med hemgjord vildjäst. Det tar tid och man behöver hålla koll. Känns degen inte klar efter fem timmar fast det står i receptet att det är så lång tid det ska ta, då är det bara att vänta en stund till. En deg på vildjäst är just vild och gör lite som den vill.
Läs också: Saftig sockerkaka – bästa receptet
Vildjäst hållbarhet
Men. Är man det minsta experimentlysten och gillar att baka är vildjäst definitivt värt att prova. Dels för att jästen ger goda, aromatiska bröd med bra konsistens. Dels för att själva processen med att både göra och baka med den är så trevlig, spännande rentav. Vildjästen håller dessutom flera veckor, kanske längre, i kylen och behöver inte matas som en traditionell surdeg för att överleva.
Ekologisk vildjäst
Glöm inte att använda ekologisk torkad frukt och helst ekologisk honung till jästen. Annars blir det ingen fart på den.
Läs också: Citronsyra – så funkar den och så byter du ut den
Baka med vildjäst
Det går fint att baka både matbröd och vetebröd, typ kanelbullar, på vildjäst. Men som sagt, var inställd på att det tar några dagar från jäst till färdigt bröd. Det betyder naturligtvis inte att du behöver engagera dig i degen hela tiden, men den måste tittas till, matas och kanske vikas/knådas med jämna mellanrum.
Så använder du vildjäst
Börja med att blanda en startdeg. Blanda en lös deg av 2 dl vildjäst (recept nedan) och 100 gram mjöl, ställ blandningen på en varm plats för att jäsa minst över natten.
När startdegen är ordentligt bubblig kan den användas för bakning, den räcker till ett rejält bröd bakat på cirka 500 gram mjöl.
Det tar tid att baka med vildjästen. Blanda gärna startdegen med lite av degvätskan, en del av mjölet och andra tillsatser för utom salt och låt den jäsa till dubbel storlek som ett mellansteg.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt jäs som vanligt. Knåda, baka ut och grädda.
Vildjäst
Ingredienser:
- 125 g torkade, ekologiska aprikoser eller russin eller lite av varje. (Det går också bra med rivet äpple.)
- 50 g honung, helst ekologisk.
- 1/4 dl socker
- 2,5 dl ljummet vatten, 35-40 grader
Gör så här:
- Blanda allt i en större glasburk, den ska vara fylld till max omkring tre fjärdedelar. Skruva på locket mycket löst, annars kan det bli så högt tryck i burken att den sprängs när frukten börjar jäsa. Du kan också täcka öppningen med bara en bit plastfolie.
- Ställ burken varmt, till exempel ovanför ett element eller ovanpå kylen. Ruska lite försiktigt på burken morgon och kväll. Du vet att jästen är klar när frukten flyter upp, det bubblar lite när du rör på burken, ett skum täcker ytan och det doftar sött och starkt ur burken. Det brukar ta från två till sex dagar.
- När jästen är färdig, sila av vätskan och förvara i kylskåp (det är den du ska baka med). Frukten kan du äta upp. Men glöm inte att den innehåller alkohol!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.