Recept 27 september 2018
Vildsvinsgryta från Toscana
Vildsvin passar utmärkt i grytor. Tillsammans med tomat, vitt vin och örter blir det en mättande måltid av det annars lite bortglömda köttet.
Väl omhändertaget är vildsvin ett milt kött. Det är mörkare än det från tama svin, men saknar distinkt, utpräglad viltsmak och kan användas till mycket.
En riktig smakkamrat är tomat, men det ska vara i en hopkokad, koncentrerad form efter en lång stund i ugnen eller som här, i en välputtrad gryta.
Läs också: Recept på toscanska vildsvinsbiffar
Vildsvinsgryta
Skriv ut
Ingredienser: (4-6 personer)
- 800 g bog eller karré från vildsvin
- 1 gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 stjälkar blekselleri, i tunna skivor
- 1 stor morot, tärnad
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 2 dl vitt vin
- 2 tsk honung
- 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 1 lagerblad
- ½ tsk timjan
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 burk gröna linser eller cannelinibönor
- Tillbehör
- surdegsbröd
- parmesan eller svensk smakrik hårdost, färsk, riven
Gör så här:
- Putsa köttet. Skär i grytstora bitar, salta lätt och lägg åt sidan.
- Stek lök, morot och selleri varsamt i en gryta. De ska inte ta färg bara svettas i värmen. Klicka i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter innan tomatkross, vin, honung, fond och kryddor får följa med i gryta.
- Ge köttet en fin stekyta i panna innan det läggs i tomatsåsen. Låt grytan småputtra på svag värme ett par timmar tills köttet är riktigt mört.
- Skölj linser eller bönor. Rör ner dem i grytan och värm. Servera köttgrytan i en djup tallrik med en driva parmesanost och en rejäl skiva gott bröd.