Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september 2018

Vildsvinsgryta från Toscana

Vildsvin passar utmärkt i grytor. Tillsammans med tomat, vitt vin och örter blir det en mättande måltid av det annars lite bortglömda köttet.

 I Toscana jagas mycket vildsvin och viltköttet är en uppskattad ingrediens.
I Toscana jagas mycket vildsvin och viltköttet är en uppskattad ingrediens. FOTO: Katarina Ekeström

Väl omhändertaget är vildsvin ett milt kött. Det är mörkare än det från tama svin, men saknar distinkt, utpräglad viltsmak och kan användas till mycket.

En riktig smakkamrat är tomat, men det ska vara i en hopkokad, koncentrerad form efter en lång stund i ugnen eller som här, i en välputtrad gryta.

Läs också: Recept på toscanska vildsvinsbiffar

Vildsvinsgryta

Skriv ut

Ingredienser: (4-6 personer)

  • 800 g bog eller karré från vildsvin
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 stjälkar blekselleri, i tunna skivor
  • 1 stor morot, tärnad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk honung
  • 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk gröna linser eller cannelinibönor
  • Tillbehör
  • surdegsbröd
  • parmesan eller svensk smakrik hårdost, färsk, riven

Gör så här:

  1. Putsa köttet. Skär i grytstora bitar, salta lätt och lägg åt sidan.
  2. Stek lök, morot och selleri varsamt i en gryta. De ska inte ta färg bara svettas i värmen. Klicka i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter innan tomatkross, vin, honung, fond och kryddor får följa med i gryta.
  3. Ge köttet en fin stekyta i panna innan det läggs i tomatsåsen. Låt grytan småputtra på svag värme ett par timmar tills köttet är riktigt mört.
  4. Skölj linser eller bönor. Rör ner dem i grytan och värm. Servera köttgrytan i en djup tallrik med en driva parmesanost och en rejäl skiva gott bröd.

Recept: Katarina Ekeström

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen